Els alts secrets de l'Estat estaran classificats com a mínim cinquanta anys, segons la nova llei

El govern espanyol fixa un mínim prorrogable en l'avantprojecte que aprova aquest dilluns el Consell de Ministres per a substituir l'actual llei de secrets oficials de 1968

El ministre Félix Bolaños en la compareixença que va oferir aquest dilluns i on va anunciar els atacs als mòbils de Sánchez i Robles
El ministre Félix Bolaños, en una imatge d'arxiu / Sergio Pérez (Efe)

Els alts secrets de l'Estat, que engloben les informacions més sensibles per a la seguretat nacional, podran quedar ocultes a l'opinió pública durant un mínim de cinquanta anys, període que el govern espanyol podrà prorrogar una dècada més si considera que es mantenen les raons que aconsellaren la classificació en primer lloc. És una de les principals novetats que incorpora l'avantprojecte de llei d'informació classificada, que tramita el Consell de Ministres reunit aquest dilluns en l'última trobada oficial abans del parèntesi estiuenc.

La nova norma busca substituir l'actual legislació vigent sobre la matèria, d'època franquista, per a adequar-la als estàndards de la Unió Europea i de l'Organització del Tractat Atlàntic Nord (OTAN). Estableix quatre categories de protecció: alt secret, secret, confidencial i restringit. En funció d'aquesta categoria, els terminis per a la desclassificació oscil·len entre els cinquanta anys per als alts secrets i els quatre per a la informació restringida, encara que aquests períodes podran prorrogar-se en alguns casos.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat des dels Balcans Occidentals, on es troba de gira, els primers detalls sobre la llei que comença a perfilar el seu gabinet. En una conversa informal amb els mitjans de comunicació que cobreixen la visita, ha confirmat l'aprovació de l'avantprojecte de llei aquest dilluns i ha recalcat la rellevància del fet que substituirà la norma vigent en l'actualitat, la llei de secrets oficials de 1968. Segons aquesta legislació vigent, no existeix termini ni cap límit per a la desclassificació de la informació de caràcter reservat.

Fonts del govern espanyol subratllen que la incorporació de les quatre noves categories de protecció es fa conforme a les normes comunes entre els socis de la UE i l'OTAN i recalquen que es tracta d'adaptar el tractament de la informació classificada a l'ordenament constitucional.

La llei estableix una autoritat nacional per a la protecció de la informació classificada, amb competències, entre altres, de garantir el compliment de la normativa, de coordinació i suport de les unitats de cada ministeri i de relació amb les autoritats internacionals en la matèria. Fins ara era Defensa l'autoritat responsable de la informació classificada a Espanya, però el nou avantprojecte atorga ara aquesta competència al Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, que encapçala Félix Bolaños.

L'aprovació d'una nova llei de secrets oficials ha sigut reclamada des de fa anys per diversos grups polítics i un dels més actius en la demanda ha sigut el Partit Nacionalista Basc (PNB). Després que el portaveu en el Congrés, Aitor Esteban, tornara a plantejar la necessitat d'aquesta llei en l'últim debat sobre l'estat de la nació, Sánchez va avançar en la contestació al diputat basc que l'avantprojecte de la nova regulació sobre secrets oficials s'aprovaria durant el mes de juliol.

Prèviament, el cap del govern espanyol ja havia anunciat que hi hauria una nova normativa el 26 de maig, quan també va fer pública la intenció de reformar la llei del control judicial del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), arran de la crisi sorgida pel cas d'espionatge polític mitjançant el sistema Pegasus a dirigents independentistes catalans. Aleshores, Sánchez ja va assenyalar que l'objectiu de la nova llei és adequar a l'ordenament jurídic la desclassificació de documents confidencials i adaptar-la als estàndards internacionals. "Ens homologarà a les democràcies més avançades, complint amb els requisits de la normativa de la UE i de l'OTAN i amb els tractats internacionals subscrits pel nostre país", va destacar llavors.

Ara confia que la nova llei que prepara el govern sobre informació classificada compte amb el suport dels grups parlamentaris per tal de reemplaçar l'aprovada abans del període democràtic.

També et pot interessar

stats