El PSOE i Podem acorden impulsar una nova llei de secrets oficials

Asseguren que la norma s’ha de basar en la "transparència" i han de complir els principis de “legalitat, necessitat i proporcionalitat"

Imatge d'arxiu del diputat d'Unides Podem Juan Antonio Delgado
Imatge d'arxiu del diputat d'Unides Podem Juan Antonio Delgado / Europa Press

El PSOE i Podem han acordat impulsar una nova llei de secrets oficials de conformitat amb els principis de "legalitat, necessitat i proporcionalitat" i d'acord amb les normes europees i internacionals en aquesta matèria.

L’aposta ha quedat plasmada en una proposta de resolució que tots dos grups han pactat en la Comissió de Defensa del Congrés i que s'inclourà en l'informe Estadísticas españolas de exportación de material de defensa, de otro material y de productos y tecnologías de doble uso en 2020, sobre el control del comerç exterior de material de defensa.

La llei actual és preconstitucional, ja que data de 1968. En l'actualitat, està bloquejada una proposició de llei per a la reforma presentada pel PNB i que es va prendre en consideració en el ple del Congrés el 23 de juny de 2020. Fins ara, la iniciativa no ha aconseguit avançar més enllà del termini d'esmenes i, de fet, des de setembre passat, aquest termini s'ha ampliat en cinquanta ocasions.

Ha sigut el diputat d'Unides Podem Juan Antonio Delgado qui, en la defensa de les propostes de resolució del seu grup, ha advocat per aquesta nova llei, que ha de tindre com a base el principi de "transparència" i garantir que "totes les restriccions del dret a l'accés a la informació complisquen els principis de legalitat, necessitat i proporcionalitat".

D'altra banda, la sessió de la Comissió s'ha centrat en la votació una a una de 104 propostes de resolució presentades pels grups parlamentaris a l'informe d'exportació de material de defensa en 2020, que va aconseguir un volum de vendes per a Espanya de 3.622 milions d'euros, un 10,4% menys que en 2019.

D'aquesta xifra, 48 milions van correspondre a exportacions a l'Aràbia Saudita, un país que ha centrat un bon nombre de propostes d'alguns grups que, com Unides Podem, proposaven suspendre les transferències d'armes a aquest territori, així com a Colòmbia, els Emirats Àrabs Units, Israel, Iraq o Turquia. Però ha sigut rebutjat.

També et pot interessar

stats