El govern d'Ayuso recorrerà contra el pla d'estalvi energètic en el Constitucional

La consellera madrilenya de Medi Ambient critica "l'entossudiment" del govern espanyol per no rectificar ni retirar el decret

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, el passat dimecres en un minut de silenci per les víctimes del Villa de Pitanxo
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu / Fernando Alvarado (Efe)

La Comunitat de Madrid portarà davant el Tribunal Constitucional el reial decret d'estalvi energètic del govern espanyol. Ho ha avançat la consellera de Medi Ambient autonòmica, Paloma Martín, en concloure la Conferència Sectorial d'Energia, Indústria i Comerç convocada per l'executiu estatal per a abordar amb les comunitats autònomes el pla. 

Davant "l'entossudiment" del govern de Pedro Sánchez, Madrid acudeix a l'alt tribunal per a presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la norma en considerar que s'estan "posant en qüestió les competències pròpies" de l'autonomia, en concret, les lligades al comerç. "Acabem de concloure la reunió amb les ministres i no hi ha rectificació per part del govern. Mantenen la imposició de les mesures al comerç, als supermercats, al teatre i al cinema, per citar alguns dels sectors més afectats. Hem sol·licitat una reunió urgent de conferència de presidents", ha dit Martín en declaracions als mitjans després de reunir-se amb la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

La ministra, per la seua banda, ha descartat de ple modificar o ajornar l'entrada en vigor del decret d'estalvi energètic, tot i que fins a cinc autonomies del PP (a més de Madrid, Andalusia, Galícia, Múrcia i Castella i Lleó) n'han demanat la retirada. El mateix ha fet, però en nom del partit, el vicesecretari d'Organització popular, Miguel Tellado: segons ha denunciat, "s'ha elaborat a esquena de les comunitats, els ajuntaments i els agents econòmics i socials". El principal partit de l'oposició ha donat "autonomia" als executius regionals per a recórrer en els tribunals la norma si així ho consideren, com ja ha dit Madrid que farà. 

Aquesta autonomia havia sigut la primera a reclamar la retirada del reial decret llei aprovat el passat dilluns pel Consell de Ministres. Entre d'altres, inclou mesures com limitacions en els termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern, o l'apagada de la il·luminació d'aparadors i edificis públics a partir de les 22:00 hores, si estan desocupats. També l'obligació de tancar portes, en botigues, comerços, oficines i cinemes. 

També et pot interessar

stats