Ayuso amenaça de portar les mesures d'estalvi energètic al Constitucional i Puig la qualifica d'"irresponsable"

Es multipliquen les crítiques des del govern espanyol a la presidenta de la Comunitat de Madrid per dir que no aplicarà el decret 

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Com va ocórrer en els pitjors moments de la pandèmia, la Comunitat de Madrid es planta davant les mesures d'estalvi energètic anunciades pel govern espanyol. Poc després que es conegueren aquest dilluns, la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso (PP), ja va avançar que no les acataria. "Madrid no s'apaga", va escriure en Twitter. Aquest dimarts, el vicepresident del govern madrileny, Enrique Ossorio, ha afirmat que estan estudiant el decret i han amenaçat de dur-lo davant el Tribunal Constitucional. "L'analitzarem seriosament i, si no és constitucional, presentarem un recurs davant del Tribunal Constitucional", ha dit el número dos d'Ayuso.

Una actitud que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat d'"irresponsabilitat manifesta". "Hem d'actuar amb responsabilitat, el populisme té uns límits en la decència", ha assegurat el mandatari valencià en declaracions als mitjans de comunicació des de Dénia. Així, ha apel·lat a la solidaritat dels valencians i les valencianes per a sumar-se al paquet de mesures d'estalvi energètic que l'executiu estatal ha aprovat, en consonància amb les directrius de la Unió Europea, davant d'un possible tall en el subministrament de gas a mans de Rússia.

El pla preveu, entre d'altres, apagar des de les deu de la nit els llums dels edificis públics desocupats i els aparadors comercials, cosa que Díaz Ayuso ha dit que no complirà perquè, a parer seu, això generaria inseguretat i espantaria tant el turisme com el consum. En opinió de Puig, l'oposició de la dirigent madrilenya al pla estatal suposa "no tindre consciència de l'emergència climàtica" i seguir una "configuració terraplanista" i "una irresponsabilitat manifesta".

Davant la confrontació exhibida per Ayuso amb el govern de Pedro Sánchez, Puig ha garantit que la Generalitat secundarà el decret i ha recordat que fa ja temps que impulsa iniciatives d'estalvi com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en dependències de l'administració autonòmica.

El president valencià s'uneix així a les múltiples veus que des de l'executiu espanyol han criticat el "Madrid no s'apaga" esgrimit per l'equip d'Ayuso, en considerar egoista i insolidària aquesta anunciada insubmissió. El mateix Pedro Sánchez s'hi ha pronunciat aquest dimarts des del Palau de l'Almudaina a Mallorca, on ha celebrat el tradicional despatx amb el rei Felip VI, per a retraure el comportament "egoista, insolidari i unilateral" de la dirigent madrilenya. A la reprovació s'han afegit tant membres de la part socialista (com la ministra de Defensa, Margarita Robles) com d'Unides Podem (per exemple, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra).

"Un decret llei cal complir-lo", ha apuntat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño. En declaracions a la Cadena Ser, ha lamentat la "falta de solidaritat i egoisme" que mostra la líder autonòmica i que en opinió de Calviño, no representen el sentiment general a la Comunitat de Madrid. També ha demanat al president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, que faça un pas avant respecte a aquest assumpte i s'hi pronuncie públicament. La ministra ha recordat que ahir mateix la presidenta de la Comissió Europea, del Partit Popular Europeu, demanava preparar-se per al pitjor i que Europa ha de donar una resposta solidària i unida al problema de la falta de subministrament energètic.

"La situació és crítica", ha avisat aquest dimarts la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. Segons ha dit, en "qualsevol moment" es pot produir el temut tall en el proveïment de gas i el que cal ara és "ser solidaris" i "emfatitzar la capacitat de reacció davant d'un xantatge", ha apuntat en referència a l'amenaça del president rus, Vladímir Putin. "Qualsevol xantatge o agressió a un soci europeu ho és a tots", ha asseverat la també vicepresidenta tercera del govern espanyol.

També et pot interessar

stats