La Generalitat presenta al govern espanyol un pla amb mesures d'estalvi per a canviar el model energètic

Es tracta d’una sèrie de mesures que s’apliquen a la Comunitat Valenciana des del 2016 per a impulsar un model basat en energies renovables

El conseller d'Economia Sostenible Rafa Climent en una imatge d'arxiu
El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, en una imatge d'arxiu / GVA

L'endemà que el govern espanyol aprovara el paquet de mesures d'estalvi energètic, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat que els hi ha traslladat una extensa bateria de mesures d'estalvi i eficiència energètica que ja funcionen en l'administració valenciana. Es tracta d’una sèrie de plans i programes per a impulsar un model energètic basat en energies renovables, que s'ha posat en marxa a la Comunitat Valenciana.

Climent ha subratllat que la Generalitat treballa des del 2016 en el canvi de model energètic i, per tant, al nostre territori existeix "una política molt definida sobre com abordar la crisi climàtica i energètica a través de mesures per a la descarbonització de l'economia i l'autoconsum en tots els sectors de la societat".

L'informe de la Conselleria d'Economia detalla les mesures d'estalvi i eficiència en l'administració i les mesures impulsades en l'àmbit del canvi de model energètic, on destaca el Pla Reactiva, que suposa mobilitzar més de 650 milions d'euros en diverses anualitats.

Un dels exemples presentats en l’informe és la racionalització de l'ús d'edificis administratius en el Complex 9 d'Octubre, on es controla la temperatura ambient a 17 graus a l'hivern i 27 a l'estiu –similar a la proposta del govern central–, i on hi ha consignes de tancament de la climatització, apagada de llums a determinada hora, instal·lació de llums led i aparcaments de bicicletes.

Un altre, destacat per Climent, és el pla d'estalvi i eficiència energètica de la Generalitat, que fomenta les energies renovables i l'autoconsum dels edificis, infraestructures i equipaments de la Generalitat, amb una inversió de 20 milions per part de la Conselleria d'Hisenda i 6,3 milions de l’Ivace; auditories d'eficiència energètica dels edificis de la Generalitat; plans de teletreball per a disminuir la petjada de carboni associada al consum elèctric dels edificis i al consum de combustible en els desplaçaments, i mesures de formació i sensibilització.

Canvi de model energètic

Climent ha afegit que un dels eixos estratègics del Consell és el canvi de model energètic i la descarbonització de l'economia. Un objectiu que s'instrumenta a través del Pla d'Energia Sostenible 2020; el Pla d'Impuls del Vehicle Elèctric i d'Infraestructura de Recàrrega i el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals. Per això, el seu departament ha passat d'invertir 6,3 milions el 2014 en ajudes i incentius a 22,4 el 2022, un 250% més, amb una inversió total de 131,7 milions en ajudes i incentius des de l'inici del Botànic, dels quals 80 corresponen a aquesta legislatura.

Quant al Pla Reactiva de la Generalitat, mobilitza ajudes per més de 650 milions en diverses anualitats per a instal·lació d'energies renovables en les llars, bo social per a persones vulnerables, promoció de l'autoconsum en diferents sectors productius, producció d'hidrogen verd, ajudes a l'eficiència energètica en les pimes, foment de la mobilitat sostenible, suport a la rehabilitació d'habitatges i la investigació.

També et pot interessar

stats