Les autonomies del PP demanen retirar el decret d'estalvi energètic i el goven espanyol s'hi nega: "Està en vigor"

La vicepresidenta Teresa Ribera insisteix que la norma es manté i desplegarà els efectes a partir del dimecres 10 d'agost

La vicepresidenta i ministra Teresa Ribera, aquest dilluns després de la sectorial
La vicepresidenta i ministra Teresa Ribera, aquest dilluns després de la sectorial / Chema Moya (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 d'agost 2022 - 14:17 Actualitzat: 08 d'agost 2022 - 14:39

Les cinc comunitats autònomes governades pel PP han demanat a l'executiu estatal la retirada del decret d'estalvi energètic durant la reunió presidida per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha tingut lloc aquest dilluns per a "alinear" les polítiques sobre aquesta qüestió en totes les administracions i "garantir el compliment" de la norma. Ho ha donat a conéixer la mateixa ministra, que ha comparegut poc després que finalitzara la trobada. Segons ha explicat, la Conferència Sectorial d'Energia, Indústria i Comerç s'ha desenvolupat amb un to "cordial" i els responsables del ram d'Andalusia, Galícia, Múrcia, Castella i Lleó i Madrid han demanat explícitament la retirada del capítol 1 del títol 5 del decret, que concerneix les mesures d'estalvi, per a poder dialogar i permetre a les autonomies exercir les competències pròpies.

La norma entra en vigor aquest dimecres i contempla, entre altres mesures, la limitació dels termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern o l'apagada de la il·luminació d'aparadors i edificis públics a partir de les 22:00 hores, si estan desocupats. També tancar portes, en botigues, comerços, oficines i cines.

La ministra Ribera ha rebutjat la petició dels consellers del PP, que arriba secundada des de la cúpula del partit després que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, amenaçara d'incomplir-la i obligara el líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, a posicionar-s'hi. El vicesecretari d'Organització dels populars, Miguel Tellado, ha sol·licitat de fet la retirada de la norma abans que acabara la reunió entre el govern espanyol i les comunitats autònomes. "Els hem dit que no. Al contrari, el govern espanyol té un compromís amb Europa", ha assenyalat la responsable de Transició Ecològica. El passat 26 de juliol els 27 països de la Unió Europea tancaren un acord per a reduir el consum de gas de cara a l'hivern davant la crisi oberta per la guerra a Ucraïna, en virtut del qual Espanya ha d'abaixar-lo fins a un 7%

"El decret està en vigor i no hi haurà cap classe d'ajornament" ha remarcat Ribera, a pesar de les crítiques d'algunes autonomies. La ministra ha insistit que les mesures són "immediates" i que la norma desplega els efectes el 10 d'agost, tal com estava previst.  Segons ha explicat, les comunitats autònomes poden formular propostes al govern espanyol fins al 31 d'agost per tal de presentar el pla final d'estalvi a Brussel·les, previst al setembre.

La vicepresidenta tercera ha assegurat a més que la vocació del decret no és sancionar i ha criticat en diverses ocasions els discursos contra el decret per part de diferents càrrecs del Partit Popular i, en concret, de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, abans fins i tot que es coneguera el contingut del reial decret.

A aquestes discrepàncies exhibides pels governs autonòmics del PP ha contestat també la ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, que els ha reclamat des d'Algesires "que complisquen amb la llei" perquè és "el mínim que s'espera del principal partit de l'oposició". Després de recordar que l'executiu estatal ha aconseguit rebaixar la retallada de consum del 15% inicial al 7% pactat, ha llançat una advertència respecte de l'acatament del decret: "No permetrem cap insubmissió". Montero ha assegurat a més que "vindran més mesures" de l'actual executiu i ha posat el focus en la "falta de lideratge del senyor Feijóo", a qui ha reclamat que pose ordre en el seu partit. 

La Comunitat Valenciana el complirà

A la Comunitat Valenciana, el president Ximo Puig garanteix el compliment del decret. Segons ha apuntat el cap del Consell en un acte a la Vall d'Alcalà (Marina Alta), el govern del Botànic ha anat a la trobada de Madrid amb disposició "d'escoltar" per a estudiar "com aplicar de la millor manera possible unes mesures que són de trellat: gastar menys i de manera més eficient, sobretot per a salvar la indústria i l'economia". El dirigent socialista ha tornat a carregar contra la postura "irresponsable" d'alguns governs autonòmics com el de Madrid, donada la "situació excepcional, d'emergència climàtica i energètica" en què es troba el país i el continent europeu en general. "Em sembla increïble que hi haja qui no entén la situació, inclús populisme més radical ha de tindre línies roges", ha lamentat.

El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, que ha participat en la sectorial presidida per la ministra Ribera en representació valenciana, ha avançat en À Punt NTC que es realitzaran inspeccions en els comerços per a vetllar pel compliment del decret. "Aquest és el camí, conscienciació i exemplaritat", ha dit.

Però el decret ha calfat l'ambient polític i des del PP valencià no han tardat a arribar les crítiques. El president del principal partit de l'oposició, Carlos Mazón, ha titllat de "prepotent" l'actitud del govern estatal per no haver dialogat ni consensuat prèviament amb la resta de partits i administracions les mesures incloses en el pla d'estalvi. En declaracions als mitjans des de Benidorm, el també president de la Diputació d'Alacant ha subratllat que és "evident" que s'avé una crisi energètica "important" i ha afegit que considera que "el govern no està sabent fer-li front". "És molt difícil que les coses puguen eixir bé amb aquesta falta de previsió", ha lamentat.

També et pot interessar

stats