El govern espanyol vol "donar un marge" perquè els establiments complisquen les mesures d'estalvi

La ministra Teresa Ribera adverteix que intervindran "immediatament" si detecten que alguna comunitat autònoma pretén "no aplicar la norma"

La ministra Teresa Ribera, aquest dimecres
La ministra Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, creu que no s'imposaran multes "immediatament" als espais públics que no complisquen les mesures d'estalvi energètic incloses en el decret que entra en vigor aquest dimecres. Segons ha dit en declaracions a la Cadena Ser, caldrà "donar un marge" als propietaris perquè seguisquen la normativa. No obstant això, adverteix que "si passen els dies" i l'incompliment persisteix, o "si demà hi ha un problema seriós perquè en algun lloc no s'aplica massivament cap mesura", l'executiu estatal contactarà "immediatament" amb la comunitat autònoma en qüestió sense esperar "mesos ni setmanes".

Segons Ribera, la implantació del nou pla d'estalvi energètic —que arreplega, entre altres, mesures per a limitar el termòstat en determinats espais públics i apagar aparadors— és "un procés en el qual el que importa no és sancionar, sinó canalitzar la voluntat d'aportar a l'esforç col·lectiu". La norma, aprovada el dilluns 1 d'agost en Consell de Ministres, entra en vigor aquest dimecres a la mitjanit.

La ministra ha admés que, a diferència de les superfícies de més dimensió i les grans companyies, que tenen "una capacitat de posada en marxa immediata", és "possible" que els xicotets comerços experimenten dubtes o dificultats, per això, ha dit, cal donar "un marge". "No crec que ningú impose multes immediatament. Haurà d'haver-hi una prevenció, preguntar per què no s'estan aplicant i, de forma proporcionada, anar adoptant mesures", ha explicat la vicepresidenta tercera. En aquest sentit, ha defensat que "cal vigilar el compliment (de les normes), però també afavorir-lo, no sancionar immediatament".

Ara bé, ha aclarit, "si passa el temps i no passa res, caldria pensar en quins són els recursos i si el que es correspon és plantejar un conflicte de competències negatiu si es constata que l'administració autonòmica pretén no aplicar la norma". La llei orgànica del Tribunal Constitucional sobre aquestes qüestions preveu que l'administració competent que no està exercint les competències puga ser apercebuda per l'altra administració (en aquest cas l'estatal) i, si a pesar d'això, segueix sense fer-ho, es podrà plantejar un conflicte davant l'alt tribunal, ha apuntat la titular de Transició Ecològica.

A la Comunitat Valenciana, la voluntat és acatar el decret en el moment en què entre en vigor, però no es planteja crear un cos específic d'inspecció per a vigilar-ne el compliment, sinó que es continuaran fent les supervisions rutinàries que ja es fan ara en establiments comercials i industrials. Ho ha avançat aquest dimarts el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, que ha incidit en el caràcter "exemplar" de la norma.

Crítiques a les autonomies del PP

La ministra Ribera ha explicat també per què el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no convoca una conferència de presidents autonòmics, tal com demana el PP. "No tenim cap pla de contingència sobre la taula, estem a l'espera que ens envien les propostes i compten amb el curs d'informació adequat", ha apuntat. I ha recordat que Sánchez ja ha oferit "diverses compareixences" sobre aquest tema.

La responsable del decret energètic confia que els grups parlamentaris li donen suport per a la convalidació al Congrés i acusa l'oposició d'estar jugant a "un joc en espiral". Especialment crítica s'ha mostrat amb la Comunitat de Madrid, una de les cinc que, durant la reunió telemàtica mantinguda la vespra per a alinear les polítiques sobre la matèria amb tots els territoris autonòmics, va sol·licitar la retirada del text. El mateix feren Andalusia, Galícia, Castella i Lleó i Múrcia.

"Ningú havia demanat apagar Madrid perquè que estiga il·luminada no depén de l'administració general de l'Estat", ha retret Ribera, que ha asseverat que en la trobada amb els màxims responsables autonòmics d'Energia, Indústria i Comerç "no va haver-hi dubtes ni propostes", només "voluntat d'imposar la retirada".

També et pot interessar

stats