Climent descarta inspeccions per a garantir el compliment del decret energètic perquè "no és coercitiu"
El conseller d'Economia Sostenible qualifica de "baralla política" les diferències entre govern espanyol i autonomies del PP sobre l'aplicació de la norma: "Tots entenem que hem de caminar en la línia de l'estalvi"
La Comunitat Valenciana acatarà el decret d'estalvi energètic aprovat pel govern espanyol i començarà a aplicar-lo aquest dimecres, quan entra en vigor. Però no es crearà un equip d'inspecció específic per a garantir que els diferents establiments comercials i industrials el complisquen, perquè no naix amb vocació de multar sinó de conscienciar. Així ho ha avançat el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, entrevistat aquest dimarts en Les notícies del matí. Segons ha explicat, la intenció de la Generalitat és combinar aquesta normativa amb el ja existent reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis (RITE), que comporta inspeccions periòdiques coordinades per la Direcció General d'Indústria amb lleus sancions o notificacions per als incomplidors. "Seguirem el mateix ritme. Com que el decret no és coercitiu no necessitem dissenyar un equip d'inspeccions ad hoc que multe, res més lluny de la realitat", ha assegurat el conseller.
Climent, que va participar aquest dilluns en la Conferència Sectorial d'Energia, Indústria i Comerç convocada pel govern espanyol per a alinear les polítiques de comunitats autònomes amb vista a l'aplicació del nou decret, ha indicat que el que es persegueix en realitat és "incentivar els comerços o les indústries perquè impulsen millores d'estalvi i eficiència energètica" en els negocis. Una actuació que, segons ha remarcat, està en el full de ruta del govern del Botànic des del 2016. Ha recordat que en algunes convocatòries per a rebre subvencions públiques de la Direcció General de Comerç ja s'exigeix com a requisit instaurar mecanismes d'eficiència energètica, per exemple mitjançant la instal·lació de portes automatitzades que es tanquen, en lloc de tindre-les sempre obertes.
L'únic argument sòlid que es va posar damunt de la taula és que el govern espanyol havia d'haver treballat el decret de manera conjunta amb les autonomies abans.
La norma aprovada pel Consell de Ministres per a complir el compromís europeu de reduir el consum de gas un 7% ha provocat una autèntica tempesta política. S'ha guanyat rebuig en bloc de les autonomies governades pel PP, amb la madrilenya presidida per Isabel Díaz Ayuso al capdavant, que ja ha avançat que la recorrerà davant del Tribunal Constitucional. El decret arreplega, entre altres mesures, la limitació dels termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern o l'apagada de la il·luminació d'aparadors i edificis públics a partir de les 22:00 hores, si estan desocupats. També tancar portes en botigues, comerços, oficines i cines.
Per al conseller valencià, totes aquestes diferències que s'exhibiren durant la reunió entre estat i territoris, presidida la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, són únicament "baralla política". Perquè en el fons, ha dit, tots estaven d'acord en la necessitat d'estalviar, especialment amb la conjuntura econòmica actual derivada de la guerra a Ucraïna. "La sensació que jo notava en el conjunt de les comunitats autònomes és que hem de caminar en la línia de l'estalvi energètic", ha manifestat.
Sí que ha reconegut una falta de diàleg per part del govern espanyol amb les autonomies en l'elaboració prèvia del text legislatiu. "És l'únic argument un poc sòlid que es va posar damunt la taula, que s'havia d'haver treballat conjuntament amb tots els territoris abans que eixira el decret. Més enllà, crec que no hi ha absolutament res", ha apuntat Climent.
En la reunió va quedar palés que el decret és de conscienciació i vol ser exemplar. L'administració ha de ser paradigma en l'estalvi i l'eficiència energètics.
La delegació valenciana —formada també pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer— va eixir amb bon sabor de boca de la trobada sectorial i "amb els dubtes resolts". Així i tot, el conseller Rafa Climent troba que haguera sigut més positiva una reunió de caràcter més tècnic, com estava inicialment previst, per a concretar qüestions específiques que poden suscitar-se en l'aplicació. Però en tot cas, subratlla que tant Ribera com la ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, van deixar clar que estem davant d'un decret de "conscienciació" i de "solidaritat". "Vol ser exemplar i posar en valor que en les comunitats autònomes l'administració ha de ser paradigma de l'estalvi, l'eficiència energètica i l'impuls a les energies renovables".
Per tant, des d'aquesta perspectiva és com l'aplicarà la Generalitat, que segons ha recordat Climent ja utilitza criteris d'eficiència energètica en els edificis públics des del 2016. Entre d'altres en seus judicials, centres d'ensenyament o hospitals.