Consell i oposició s'enganxen pel tren de Begís i el cas Assut en l'últim control de la legislatura

El PP de la Comunitat Valenciana, Ciutadans i Vox retrauen al Botànic la gestió en una sessió especialment tensa i reclamen a Puig responsabilitats polítiques per l'episodi del comboi envoltat per les flames

Imatges del ple de les Corts d'aquest dijous / À Punt NTC

L'última sessió de control al Consell ha deixat aquest dijous un debat aspre i ple de retrets encreuats a les Corts, amb interrupcions constants per part de l'oposició. El PP de la Comunitat Valenciana, Ciutadans i Vox han tret l'artilleria dialèctica per a atacar els socis del Botànic per la gestió dels últims quatre anys, amb l'incident del tren que va quedar sobtadament atrapat en l'incendi de Begís i la presumpta implicació del PSPV en el cas Assut, com dos dels assumptes més esmentats per la dreta.

La jornada ha començat amb l'acarament entre la síndica del PP de la Comunitat Valenciana, María José Catalá, i Puig. La parlamentària popular ha tornat a demanar responsabilitats polítiques al cap del Consell per l'incident del comboi de Caudiel, que va saldar-se amb una quinzena de persones ferides, tres de gravetat. Catalá li ha retret que en lloc de donar explicacions, el govern del Botànic opte per "per no tornar mot", com ha fet amb altres qüestions. I ha preguntat per què no es va avisar Adif de la gravetat de la situació per a evitar així que el tren s'endinsara en el foc i per què es va ignorar l'alerta que va donar l'alcalde de Barraques sobre la proximitat de les flames a les vies fèrries. "No pensa que aquesta concatenació d'errades mereixen una explicació?", ha exigit la diputada, que li ha retret el fet que l'executiu autonòmic posara "en risc" la vida dels 49 passatgers que viatjaven a bord. "Les dades corroboren que vosté està absolutament amortit", li ha amollat al president.

Puig, en el seu torn, ha respost que el govern que encapçala "sempre ha donat la cara" i ha estat "al costat de les víctimes", i ha contraposat la gestió del Botànic d'aquest episodi a l'actuació de l'executiu del PP de la Comunitat Valenciana en l'accident de Metrovalència del 2006. Així, els ha retret que ells no feren el mateix en aquest sinistre que es va saldar amb 43 víctimes mortals i 43 ferides. "El primer que vam fer és reunir-nos amb les víctimes del metro, cosa que vostés no van fer mai, i demanar perdó institucional en nom de la Generalitat", ha remarcat el dirigent socialista, que ha retret al principal partit de l'oposició que utilitze "totes les desgràcies i elements negatius" per a fer política. "Volen tornar al passat, però no tenen el suport del poble valencià per a fer-ho. La banalitat s'ha apoderat absolutament de la seua direcció política i el més greu és que estan adossats a la pitjor possibilitat de govern, que és l'extrema dreta", els ha amollat, en referència als pactes de govern que el PP té amb Vox en autonomies com Castella i Lleó.

Les dades corroboren que vosté està absolutament amortit María José Catalá - Síndica del PP de la Comunitat Valenciana a les Corts
La banalitat s'ha apoderat absolutament de la seua direcció política i el més greu és que estan adossats a la pitjor possibilitat de govern, que és l'extrema dreta Ximo Puig - President de la Generalitat

La tensió ha pujat de to a l'hemicicle, amb retrets d'un costat i de l'altre a la gestió feta durant els respectius governs de socialistes i populars. Fins al punt que el president de les Corts, Enric Morera, ha hagut d'intervindre diverses vegades per a cridar a l'orde i manar callar, visiblement enfadat, alguns diputats de la cambra. Una de les enganxades més fortes l'han protagonitzada el diputat del PP Miguel Barrachina i la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, quan ell ha criticat que els nous trens de la línia Alacant-Dénia no poden passar pels ponts metàl·lics per excés de pes. "Té la cara de formigó armat en vindre ací a fer aquest tipus d'intervencions, quan vostés no han sabut fer res", ha retret Torró al diputat, després de denunciar que aquest trajecte acumula "vint anys" d'abandonament per part d'executius del PP.

Calfant motors per a les eleccions

En un ambient preelectoral clar i amb la cita en les urnes del pròxim mes de maig com a rerefons, la resta de grups parlamentaris han aprofitat per a dir la seua. La síndica de Ciutadans, Mamen Peris, ha criticat la falta d'agilitat del Consell per a solucionar els retards en les llistes d'espera de sanitat, en salut mental i en dependència. La parlamentària ha assegurat sentir-se "enfadada" pel fet que els socis del Botànic s'afanyen a aprovar diverses iniciatives legals simplement, ha dit, perquè s'acosten eleccions i estan en el temps de descompte de la legislatura. "És una burla", ha afirmat Peris, per a lamentar després que "quan acuita la calculadora electoral, la gestió es converteix en un tumult de decisions urgents, poc meditades i desencertades".

Quan acuita la calculadora electoral, la gestió es converteix en un tumult de decisions urgents, poc meditades i desencertades Mamen Peris - Síndica de Ciutadans a les Corts

Puig li ha contestat repassant els que per a ell són alguns èxits de gestió del Consell, com ara la instal·lació de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt, el subministrament de material sanitari durant la pandèmia, o el desplegament d'ajudes per a combatre els efectes de la guerra d'Ucraïna. "Veníem d'una situació molt difícil de desprestigi i ara la Comunitat Valenciana és baluard", li ha dit.

Vox ha anat un pas més enllà, en acusar el govern del Botànic de beneficiar només aquells que els interessa. En els últims anys "han omplit les butxaques d'entitats separatistes", han concedit ajudes públiques a "sindicats protegits, venedors d'obrers, panxacontents" i han "premiat" associacions feministes i LGTBI que "adoctrinen menors", ha recitat de carrereta la portaveu, Ana Vega. "El seu germà continua rebent subvencions a pesar d'estar imputat per irregularitats en les subvencions públiques", li ha amollat a Puig, en referència a Francis Puig. L'anècdota del torn de Vox l'ha protagonitzada la portaveu adjunta de la formació ultraconservadora, Llanos Massó, quan s'ha tret un paper amb una galeria d'imatges de diversos penis per a criticar que apareguen aquests tipus de fotografies en llibres de text escolars.

Davant les crítiques, el cap del Consell treia pit de la gestió. Puig ha aprofitat cada intervenció per a repassar tot el que, a parer d'ell, ha aconseguit el Botànic durant la legislatura: "Qui s'ha beneficiat de l'acció d'aquest govern ha sigut la immensa majoria dels valencians, vosté inclosa", ha etzibat a Vega. De pas, ha recorregut a la ironia per a fer referència a la moció de censura que l'extrema dreta pretén presentar contra el govern espanyol, encapçalada pel polític i economista Ramón Tamames. "Dotze homes sense pietat, el partit que odiava les dones", ha criticat, amb la imatge en què apareix el candidat envoltat de la plana major de la formació a la mà.

La síndica de Compromís, Papi Robles, exhibeix la bandera trans a les Corts
La síndica de Compromís, Papi Robles, exhibeix la bandera trans a les Corts / Manuel Bruque (Efe)

Els socis de govern, Compromís i Unides Podem, han aprofitat la sessió per a reclamar més atenció als assumptes de l'agenda valenciana que encara estan desatesos pel govern estatal. Començava la síndica de la coalició valencianista, Papi Robles, que ha reclamat a Puig que el Consell reprenga la via judicial per tal que les reivindicacions de la Comunitat Valenciana, principalment el finançament autonòmic, "no queden en un forat". Durant la intervenció, Robles s'ha referit també a la polèmica frase pronunciada pel president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, en què demanava a Pedro Sánchez que "deixe de molestar la gent de bé" després que el Congrés aprovara la reforma de l'avortament i la llei trans. "Vol dir que els xiquets i xiquetes trans no són gent de bé?", s'ha preguntat la diputada, que ha fet un al·legat en suport d'aquest col·lectiu mentre penjava la bandera trans del faristol.

Finalment, la portaveu d'Unides Podem, Pilar Lima, ha demanat al PSPV que intercedisca per a desbloquejar la llei de vivenda estatal, actualment en tramitació parlamentària.

Aprovada la llei valenciana de benestar animal

En l'últim ple ordinari de la legislatura, les Corts han donat llum verda a la llei de protecció, benestar i tinença d'animals de companyia, que ha tirat avant amb el vot favorable del PSPV, Compromís i Unides Podem. Els partits de l'oposició han votat en contra. La nova norma, que actualitza legislació de quasi trenta anys, inclou novetats com el "sacrifici zero" (només es permet en casos de lesions irreversibles) o la prohibició de la cria i venda entre particulars, mentre que endureix les sancions, que poden arribar fins als 45.000 euros i l'import dels quals es destinarà a accions de protecció animal. A diferència del projecte de llei que s'està tramitant en el Congrés, inclou els gossos de caça, als quals es considera, al costat dels de pasturatge, rescat, assistència o pigalls, animals que fan "activitats específiques" durant les quals, si pateixen una lesió no es considerarà maltractament. La llei valenciana prohibeix, a més, donar animals de companyia com a premi; exhibir-los en locals comercials no dedicats a la venda d'animals; donar-los una educació agressiva o violenta o preparar-los per a baralles; o usar animals en espectacles circenses, mentre que obliga a esterilitzar als animals abandonats i les colònies felines.

També et pot interessar

stats