L'alcalde de Barraques va alertar a Emergències que el foc estava a 500 metres de les vies del tren

L'informe de la Guàrdia Civil revela que el regidor va telefonar a l'112 a penes mitja hora abans que el comboi de Caudiel es vera atrapat per les flames de l'incendi declarat a Begís

Vies del tren afectat per l'incendi de Begís / À Punt NTC

A les 17:31 hores del 16 d'agost del 2022 l'alcalde de Barraques, Antonio Salvador, va fer una telefonada a l'112 que podria haver sigut crucial per a evitar l'ensurt que es va viure en el tren de Caudiel i que es va saldar amb tres ferits greus i una desena de lleus per cremades. El comboi feia el trajecte València-Saragossa quan, en arribar a l'altura de Caudiel, es va veure envoltat sobtadament per les flames derivades de l'incendi de Begís, que s'havia declarat unes hores abans. La investigació per a aclarir per què ningú va ordenar tallar la circulació ferroviària i depurar les responsabilitats necessàries continua en marxa sis mesos després.

À Punt NTC ha tingut accés a un informe de la Guàrdia Civil que revela que l'alcalde de Barraques va cridar a Emergències per a avisar-los de la proximitat de les flames. Segons la transcripció de la conversa entre el regidor i els agents, ell va informar l'operadora del punt exacte en què veia el foc: un depòsit ubicat en un punt situat entre 500 i 600 metres de les vies fèrries. Aleshores encara eren a temps de parar el tren que s'acostava a la zona perillosament, faltaven 24 minuts.

Destacat de l'informe elaborat per la Guàrdia Civil sobre l'incident del tren de Caudiel
Destacat de l'informe elaborat per la Guàrdia Civil sobre l'incident del tren de Caudiel / À Punt NTC

A aquella hora ja s'havien desallotjat les poblacions veïnes de Begís i Toràs. Més tard s'evacuaria Teresa, però mai es donà la directriu d'interrompre la circulació ferroviària. El document policial apunta que no es va tallar, bé perquè les operadores de l'112 no van avisar el director del lloc de comadament avançat, o bé perquè ell no va donar rellevància a la informació del regidor.

Mapa de superfície cremada per l'incendi declarat a Begís
Mapa de superfície cremada per l'incendi declarat a Begís / À Punt NTC

De fet, les primeres informacions sobre l'incident del tren no arriben al Centre de Coordinació d'Emergències fins tretze minuts després que la maquinista avisara l'112 i retrocedira fins a Caudiel. Dues hores abans, cap a les tres i mitja de la vesprada, dos maquinistes havien passat pel mateix punt. Cap dels dos va detectar el foc, només fum que en aquell moment no suposava cap perill per a la circulació.

L'informe de la Guàrdia Civil deixa constància de la virulència del foc i de l'avanç imparable de les flames a una velocitat vertiginosa que, en algun moment, va superar les mil hectàrees cremades per hora.

Queda en mans de la investigació saber per què no es tallaren les vies després de l'avís de l'alcalde de Barraques. I també per què no es va donar importància a unes fotografies enviades per una tècnica de Vaersa on es veia la proximitat del foc a la via del tren, però en les quals tampoc s'alertava del perill.

També et pot interessar

stats