Un jutjat de Sogorb investiga l'incident en un tren afectat per l'incendi de Begís amb tretze ferits

S'ha obert un procediment d'instrucció per delictes de lesions i danys i de moment no hi ha cap persona investigada en la causa

Gràfic sobre l'incident al tren a Caudiel
Gràfic sobre l'incident al tren a Caudiel / À Punt NTC

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Sogorb (Alt Palància) ha obert una causa per a tractar d'aclarir què va ocórrer el passat mes d'agost quan tretze passatgers del tren operat per Renfe que cobria el trajecte València-Saragossa resultaren ferits després d'abandonar el comboi per la proximitat d'aquest a l'incendi declarat a Begís hores abans. 

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutjat ha decidit obrir una causa per a investigar els fets després d'haver rebut l'atestat policial. El procediment, detalla l'alt tribunal valencià, està obert inicialment pels delictes de lesions i danys, sense perjudici d'una qualificació ulterior. Per ara no hi ha cap persona investigada en la causa, ni tampoc s'ha citat ningú a declarar, precisen les mateixes fonts. 

Els fets investigats succeïren el 16 d'agost. Era dimarts de vesprada, i el tren que connecta València amb Saragossa va eixir de l'Estació del Nord fent el trajecte habitual. Ningú havia avisat de cap contratemps, però la via passava molt a prop de l'incendi que cremava el terme municipal de Begís des de la vespra. Vora les 18:00 hores, el comboi s'acosta a la zona del foc, on hi ha molt de fum. La maquinista el deté en considerar que continuar el viatge seria perillós. Tenia intenció de fer mitja volta per a tornar al lloc d'eixida, però en el lapse de temps que va tardar a decidir-se, diversos passatgers se'n baixaren dels vagons per por de les flames. Com a resultat, tres patiren ferides greus per cremades i una desena més quedaren lleus. 

L'incident va alçar molta polseguera en l'opinió pública i el debat polític. Els partits de l'oposició a la Comunitat Valenciana i Espanya han retret a administració la seua actuació, l'acusen d'un error de coordinació, i reclamen que es depuren responsabilitats pel que va passar. 

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va comparéixer per a donar suport a l'actuació de la maquinista del tren, que es va veure atrapada en l'incendi. D'altra banda, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, va exposar en les Corts l'informe preliminar elaborat pel Consorci Provincial de Bombers de Castelló, que reflecteix les tres hores clau en les quals l'incendi forestal de Begís es va convertir en una "tempesta de foc", "enormement violent i erràtic" amb velocitats d'avanç "absolutament anòmales".

En el debat de política general celebrat a les Corts el 27 de setembre, la síndica del PP valencià, María José Catalá, va assegurar tindre una prova que els bombers enviaren un avís a Emergències de la proximitat de la via del tren al foc abans que la maquinista del tren fera marxa arrere. Així, el principal partit de l'oposició insisteix que la Generalitat va cometre una errada de coordinació a l'hora d'advertir el tren sobre la presència de l'incendi forestal que va arrasar prop de 20.000 hectàrees de terreny.

També et pot interessar

stats