La ciutat de València, capital política de la tardor

Populars i socialistes han triat la capital del Túria per als seus conclaves nacionals que tindran lloc durant el mes d'octubre. El PP ho farà els dies 2 i 3 i el PSOE entre el 15 i el 17

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PP, Pablo Casado.
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PP, Pablo Casado. / José Manuel Pedrosa i Quique García (Efe)

L'inici del curs polític estarà marcat pel congrés el PSOE i la convenció del PP, els dos partits majoritaris a l'estat espanyol. A escassos mesos de l'equador de la legislatura estatal i amb la mirada posada en el pròxim cicle electoral, ambdues formacions han triat la ciutat de València com a escenari per als conclaves que marcaran el seu full de ruta de cara a 2023. Així, la capital valenciana es convertirà en l'epicentre de la política espanyola durant el mes d'octubre.

La reconquista de La Moncloa per part del Partit Popular, segons el seu president Pablo Casado, començarà els pròxims 2 i 3 d'octubre a la ciutat de València. Tres mesos després que Carlos Mazón agafara les regnes del partit a la Comunitat Valenciana en el XV congrés autonòmic, la formació tancarà la seua convenció nacional a la plaça de bous de València.

En aquest espai, en què José María Aznar i Mariano Rajoy mostraren el poder de mobilització del partit durant les seues majories absolutes, es posarà l'accent en els cinc pilars ideològics que es presentaren en l'últim congrés nacional del PP. A més, els populars celebraran cinc jornades prèvies, una en cada autonomia en les quals governen: Andalusia, Castella i Lleó, Galícia, Madrid i Múrcia.

Per al president del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, l'acte al recinte taurí suposarà "un abans i un després" en la trajectòria del partit i l'elecció de la ciutat de València demostra que aquesta autonomia és "una prioritat" per al PP i per a Pablo Casado.

L'altra pota del bipartidisme a l'estat espanyol, el PSOE, també ha escollit la capital del Túria com a escenari per a la seua cita més important. El 40é Congrés Federal socialista se celebrarà entre els dies 15 i 17 d'octubre i s'hi debatran les propostes que arreplega la ponència marc, que inclou una reforma constitucional per a evitar el bloqueig de futures investidures.

Pel que fa al PSPV-PSOE, el 14é Congrés de la formació tindrà lloc del 12 al 14 de novembre a Benidorm (Marina Baixa), com un gest cap a la descentralització i de suport al turisme. Una vegada tancat el període per a presentar candidatures a la secretaria general del partit al País Valencià, Ximo Puig és l'únic militant socialista que s'hi ha presentat i no hi haurà enfrontament entre candidats, a diferència del que ha passat en anteriors congressos socialistes.

El sector pròxim a l'exministre José Luis Ábalos ha confirmat que no hi presentarà candidat alternatiu, sinó que optarà per la integració i per pactar llistes.

València guanya pes en la política estatal

El fet que les convencions dels dos principals polítics espanyols se celebren a la capital valenciana no és un fenomen aïllat, sinó la confirmació d'una tendència que s'observa al llarg del 2021. El passat mes de maig la ciutat va acollir el 43é Congrés Confederal de la Unió General de Treballadors (UGT), el segon conclave d'aquestes característiques que el sindicat organitzava fora de Madrid i al qual va assistir bona part del govern espanyol.

En aquesta línia i el mateix mes, l'actual secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va presentar la seua candidatura per a liderar la formació morada a la ciutat de València. 

Aquestes decisions evidencien una aposta per la descentralització de la vida política estatal en la ciutat de Madrid que beneficia econòmicament el sector del turisme de fires i congressos de la Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats