L'eixida d'Ábalos reforça el lideratge de Puig al capdavant del PSPV

El sector proper al ministre de Transports, principal oposició a l’actual secretari general dels socialistes valencians, perd el seu principal actiu a la Moncloa i dins del partit

El secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb la nova ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant
El secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb la nova ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant / Àlex Oltra

La remodelació de govern anunciada pel president Pedro Sánchez ha reduït el nombre de carteres ostentades per valencians de quatre a dues. Tot i això, la reestructuració de ministres socialistes ha estat valorada molt positivament per la direcció del PSPV, com demostren les declaracions a les xarxes del secretari general Ximo Puig o el secretari d’organització José Muñoz. 

La nova ministra de Ciència i Innovació, l’alcaldessa de Gandia Diana Morant, és un clar exemple del “relleu generacional” i de la major feminització d’un govern que tindrà com a principal objectiu la recuperació econòmica i social després de la crisi sanitària. 

En clau interna de partit aquest fitxatge s’interpreta com una clara victòria de la família política de Puig, el “ximisme”, ja que Morant és una figura pròxima a l’actual secretari general del partit.

L’eixida del ministre de Transports, el torrentí José Luis Ábalos, també podria tindre efectes dins del PSPV, ja que aquesta setmana decidirà si abandona el seu càrrec com a secretari d'organització del PSOE. La decisió podria materialitzar-se després del pròxim congrés socialista que acollirà València a l'octubre.

Ábalos encapçala l’únic sector crític amb Puig dins del PSPV, que en els darrers mesos ha començat a fer moviments de cara al congrés nacional que se celebrarà en novembre. La sobtada eixida del fins ara ministre ha sacsat els “abalistes” que aspiraven a tornar a negociar amb els de Puig una llista unitària. 

Ábalos, referent del "sanchisme" valencià

El pes d'aquest polític torrentí dins del PSOE ha crescut en els darrers anys com a conseqüència del seu posicionament a favor de Pedro Sánchez quan es va disputar el lideratge de la formació amb Susana Diaz. Així, Ábalos va ser la figura de referència del "sanchisme" a la Comunitat Valenciana.

Qui va ser regidor per l'ajuntament de València i diputat al Congrés va entrar al primer executiu de Sánchez el 2018. Ábalos va formar part de l'equip negociador per a arribar a un acord amb altres forces polítiques per a que la moció de censura contra Rajoy fructificara i també del que va concretar l'acord de govern de coalició estatal amb Unides Podem.

En els darrers mesos, com a secretari d'organització dels socialistes, ha estat darrere de la moció de censura a l'Assemblea Regional de Múrcia juntament amb Ciutadans que van frustrar els tres diputats trànsfugues de Ciutadans. A més, Ábalos ha protagonitzat un seguit de declaracions sobre la futura Llei d'Habitatge que han generat friccions tant amb els socis de govern com amb les principals associacions de llogaters i llogateres.

També et pot interessar

stats