El PSOE proposa reformar la Constitució per a evitar el bloqueig de futures investidures

La ponència marc socialista, que inclou aquesta iniciativa, es debatrà al congrés que se celebrarà a València a l'octubre

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant una reunió del comité federal
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant una reunió del comité federal socialista / Isabel Infantes (Europa Press)

El PSOE aposta per reformar la Constitució per tal d'evitar situacions de bloqueig en futures investidures a la presidència del govern d'Espanya. Els socialistes defenen que a la fi del 2019 alguns partits de l'oposició van bloquejar la investidura de Pedro Sánchez com a president i aquest va haver de convocar de nou eleccions el 10 de novembre.

El document de la ponència marc presentada aquest dissabte pel PSOE, que servirà com a debat per al congrés que el partit celebrarà a València del 15 al 17 d'octubre, identifica les "majories de bloqueig" com un problema de l'estat espanyol. En aquest sentit, la formació vol reformar el mecanisme d'elecció del president del govern establit en l'article 99 de la Constitució per a permetre que diverses candidatures es presenten alhora. Es busca "garantir la investidura i la governabilitat" i evitar "l'amenaça de repetició electoral".

El Grup Socialista considera la "cultura del bloqueig" com un dels fenòmens polítics recents "més preocupants". Aquest bloqueig consisteix, segons explica el text, que els que no són capaços de sumar una majoria parlamentària adopten l'estratègia d'impedir que les institucions funcionen.

En aquesta línia, la ponència socialista critica la posició que va prendre el Partit Popular el 2019. A parer seu, els populars van estar a punt d'impedir l'elecció d'un president i la formació d'un executiu, cosa que hauria portat Espanya a una segona repetició electoral "a les portes d'una pandèmia".

També et pot interessar

stats