El comité sobre l'assalt al Capitoli prova que Trump va planejar les marxes massives responsables dels disturbis

Queda demostrat que el cercle pròxim de l'aleshores president estatunidenc es va reunir amb els grups radicals que després sembraren violència a Washington el 6 de gener

Una imatge de l'expresident Trump apareix en pantalla durant la setena sessió de la comissió parlamentària que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener als Estats Units
Una imatge de l'expresident Trump apareix en pantalla durant la setena sessió de la comissió parlamentària que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener als Estats Units / Doug Mills (Reuters)

El comité que investiga l'assalt del Capitoli estatunidenc del 6 de gener de 2021 ha tret a la llum aquest dimarts proves que demostren que l'aleshores president, Donald Trump, va planejar dies abans instigar una multitud de seguidors perquè acudiren a atacar la seu del Congrés. Un intent final premeditat per a mantindre's en el poder després d'un resultat electoral perjudicial —havia guanyat el candidat demòcrata, Joe Biden— i que va fructificar en una reunió mantinguda entre membres del seu cercle pròxim i representants dels grups ultres que finalment estigueren en la turba que va prendre l'edifici parlamentari.

La comissió del Congrés que tracta d'esclarir els fets, formada per set legisladors demòcrates i dos republicans, ha presentat en la setena sessió les conclusions del treball. Acusa l'exmandatari d'incitar l'atac i per a això ha aportat evidències que ajudants de Trump i agitadors externs sabien abans dels disturbis que ell animaria milers de simpatitzants radicals a marxar cap al Capitoli aquell dia.

De fet, han recuperat un tuit que el dirigent conservador va redactar, però no va enviar finalment —conservat en els Arxius Nacionals— i que, al seu juí, acredita que tant ell com els seus consellers estaven interessats a encoratjar les masses. La crida del líder republicà avançava que anava a donar un discurs aquell 6 de gener de matí, al qual demanava arribar prompte davant les multituds previstes, i després instava la gent a dirigir-se cap al Capitoli, on s'estaven certificant els vots que van donar peu a la investidura del demòcrata Joe Biden.

L'audiència del comité, que s'ha celebrat a porta oberta, ha reflectit com grups ultradretans com els Oath Keepers i els Proud Boys, que lideraren la protesta, s'havien coordinat entre si i com gent de confiança de Trump va estar en contacte amb ells. Dies abans que l'assessor de Seguretat Nacional Michael Flynn participara en una reunió en el Despatx Oval per a analitzar com revertir el resultat de les eleccions de novembre de 2020, va ser fotografiat fora del Capitoli amb membres destacats dels Oath Keepers. Així mateix, l'excol·laborador trumpista Roger Stone va usar un xat encriptat per a coordinar els esforços contra l'escrutini només dos dies després del tancament de les urnes, anomenat "Amics de Stone" i en el qual participaven membres de totes dues organitzacions.

La jornada de la comissió investigadora s'ha centrat a ressaltar tant aquells vincles com l'absurda reunió celebrada el 18 de desembre de 2020 en el Despatx Oval, després de la qual Trump va publicar el tuit en què avançava que hi anava a haver una protesta el 6 de gener a Washington i animava a acudir-hi perquè anava a ser "salvatge". En aquella trobada hi hagué insults, acusacions de deslleialtat i un intent per part de Trump de dictar un decret per a donar a l'advocada Sidney Powell poders per a confiscar màquines de votació i tornar així a fer el recompte de les paperetes, segons ha precisat el legislador demòcrata Jamie Raskin, membre del comité.

Finalment, va guanyar el sentit comú. "No entenc ni tan sols per què t'hem de dir que és una mala idea, una idea terrible per al país", va dir-li a Powell Pat Cipollone, exadvocat de la Casa Blanca que va lluitar contra els esforços de Trump per a revertir el resultat dels comicis.

El comité, no obstant això, ha descartat que Trump fora manipulat per a ignorar els seus assessors més pròxims i ofuscar-se en la idea que hi havia hagut frau electoral. "És un home de 76 anys, no un xiquet impressionable, i de la mateixa manera que tothom en aquest país, ha de ser responsable de les pròpies accions i decisions. Tenia accés a informació detallada i específica que mostrava que l'elecció no va ser un robatori", ha afirmat la legisladora Liz Cheney, una dels dos republicans que formen part del comité i que està enfrontada a l'exmandatari.

Instigació a les armes

Durant la sessió s'ha criticat que Trump continuara amb les denúncies sobre frau i s'ha deixat clar que els diferents missatges que va llançar s'interpretaren com una crida a la protesta i fins i tot a les armes, perquè els extremistes parlaren obertament en internet d'acudir armats a la capital. Un d'ells va ser Stephen Ayres, que va entrar en el Capitoli. "M'aferrava a cada paraula de Trump", ha apuntat en la intervenció d'aquest dimarts, en què ha assegurat estar convençut que l'elecció havia sigut una estafa i que l'aleshores president republicà estaria amb la gent en la protesta de gener.

Els missatges que circulaven en les xarxes socials, la majoria de naturalesa violenta, parlaven fins i tot de celebrar unes "noces vermelles", emulant la famosa escena de la sèrie televisiva Joc de trons, cosa que, segons ha recordat Raskin aquest dimarts, serveix per a parlar en clau d'una massacre.

Hi hagué diverses reunions a la Casa Blanca per a intentar que Trump continuara en el poder. El 21 de desembre, segons el comité, hi hagué una altra en la qual van participar onze republicans i en què pressionaren l'ex vicepresident, Mike Pence, perquè ajudara a donar-li la volta als resultats.

El comité promet noves revelacions en pròximes audiències: segons ha avançat Cheney, Trump va intentar cridar un testimoni que encara no ha declarat, encara que ell va rebutjar respondre i va advertir el seu advocat sobre la temptativa del mandatari.

També et pot interessar

stats