Joe Biden responsabilitza Trump de l’assalt al Capitoli

Creix la pressió per a destituir-lo abans del 20 de gener

El president electe dels Estats Units, Joe Biden
El president electe dels Estats Units, Joe Biden / Efe

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha responsabilitzat aquest dijous Donald Trump de l’assalt de milers de manifestants a la seu del Capitoli, a Washington, durant la sessió que havia de validar la victòria del candidat demòcrata.

"Ahir, al meu entendre, un dels dies més foscos de la història de la nostra nació, hi va haver un assalt sense precedents contra la nostra democràcia”, ha dit Biden, que ha afegit que no va ser una protesta sinó “un caos” protagonitzat per gent que “no eren manifestants. No us atreviu a anomenar-los manifestants. Eren una multitud revoltada, insurrecta i terrorista nacional".

Al seu parer, l’acció de dimecres va culminar l’atac de Trump contra les institucions democràtiques, que ha considerat “inacceptable”.

Aquest matí, el president ixent, Donald Trump, ha acceptat que la seua presidència serà d'un sol mandat i va prometre una "transició ordenada", després que el Congrés ratificà la victòria electoral del mandatari electe, Joe Biden.

La cap del Congrés dels Estats Units, Nancy Pelosi, i Chuck Schumer, el demòcrata de major rang al Senat, han instat el vicepresident Mike Pence a recórrer a l'esmena 25 de la Constitució i destituir Donald Trump abans del 20 de gener, quan ha de ser el recanvi pel demòcrata Joe Biden.

Si el gabinet i el vicepresident no apliquen l'esmena 25, "el Congrés pot estar preparat per a seguir avant amb el juí polític", ha dit Pelosi en una roda de premsa a l'endemà de l'assalt al Congrés, que consideren instigat per Trump.

L'esmena 25 de la Constitució, creada per a abordar les bretxes constitucionals existents sobre la successió presidencial en casos de problemes de salut, permet destituir el mandatari si es determina que és "incapaç de complir amb els poders i deures del càrrec".

Després dels disturbis sense precedents de dimecres, un nombre creixent de congressistes demòcrates i fins i tot algun polític republicà han demanat la dimissió o un nou impeachment, 'juí polític' en anglés, contra Trump, malgrat que a penes falten dues setmanes perquè lliure el càrrec al demòcrata Joe Biden. També s’ha originat una escalada de dimissions en el govern de Trump.

També et pot interessar

stats