La investigació parlamentària conclou que Trump va intentar donar un colp d'estat

Les conclusions de la comissió política sobre l'assalt al Capitoli situen Trump en el centre d'una conspiració per fases per a forçar la continuïtat de l'expresident tot i perdre les eleccions

Una torba entra per la força al Capitoli, la seu de Congrés i el Senat dels EUA
Una multitud entra per la força al Capitoli, la seu de Congrés i el Senat dels EUA / Reuters
10 de juny 2022 - 09:50

L'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 va ser "la culminació d'un intent de colp d'estat descarat" per part del llavors president Donald Trump (2017-2021), amb el suport del grup ultradretà Proud Boys, a fi de romandre en el poder malgrat haver perdut les eleccions. Aquesta és la conclusió a què ha arribat la investigació parlamentària sobre l'assalt al Capitoli després d'haver entrevistat més de mil testimonis i revisat més de 140.000 documents.

El demòcrata Bennie Thompson i la legisladora republicana Liz Cheney —president i vicepresidenta de la comissió— han detallat una conspiració, "en set passos" en una compareixença pública, la primera sobre les troballes del comité investigador, que han retransmés en directe, en horari de màxima audiència, les principals cadenes de televisió amb l'excepció de la conservadora Fox.

Thompson i Cheney han ubicat Trump clarament en el "centre" de la "conspiració". "L'expresident Trump va ser el que va citar la multitud, el que la va congregar i qui va encendre la flama de l'atac", ha dit la legisladora republicana, filla de qui fora vicepresident amb Bush Jr., Dick Cheney.

"Arribarà un dia en el qual Donald Trump serà història, però el vostre deshonor romandrà", ha exposat Liz Cheney, una de les dues membres del Partit Republicà del comité, majoritàriament demòcrata, que va ser expulsada del lideratge del seu partit l'any passat per refutar les mentides sobre frau electoral de Trump.

Les afirmacions del comité s'han reforçat amb l'emissió de vídeos sobre l'atac i fragments de les entrevistes als diferents testimonis. Entre aquestes ha destacat l'apreciació de la filla de Trump, Ivanka, del fet que el frau electoral era una faula del pare. O la confessió del cap de l'Estat Major de les Forces Armades dels EUA, Mark Milley, del fet que el cap de gabinet de Trump els va instar a atribuir falsament a Trump i no al vicepresident Mike Pence l'orde perquè la Guàrdia Nacional intervinguera al Capitoli i frenara l'assalt. Segons ha dit, l'equip de l'expresident volia donar la impressió que "encara hi estava a càrrec".

Les gravacions demostren la planificació de la ultradreta

Entre les conclusions més significatives també hi ha l'evidència que el grup ultradretà Proud Boys va planificar l'atac. En les setmanes prèvies entre 250 i 300 dels seus membres visitaren la seu parlamentària, tal com van captar les càmeres del cineasta britànic Nick Quested durant el seguiment al grup per a un documental. En paral·lel a la investigació política, la justícia va anunciar dilluns un nou càrrec per sedició a Enrique Tarrio, president dels Proud Boys i a quatre dels seus membres. Altres organitzacions extremistes que estan sent investigades són els Three Percenters, els First Amendment Praetorians i els Aryan Nations.

Els estatunidencs han pogut reviure l'assalt amb imatges mai emeses que evidencien els actes més salvatges de la gentalla d'atacants. Particularment cridaner ha sigut el testimoni de l'agent de la Policia del Capitoli Caroline Edwards, una de les primeres oficials ferides pels manifestants, que descriu la seu parlamentària com una "zona de guerra" en la qual "s'esvarava en la sang de la gent".

Cinc persones van morir en l'assalt al Capitoli, entre elles un oficial que va patir un infart hores després de l'assalt, i prop de 140 agents van ser agredits. Quatre policies es van suïcidar amb posterioritat.

El president de la comissió, Bennie Thompson, i la vicepresidenta, Liz Cheney, durant l'exposició de les conclusions
El president de la comissió, Bennie Thompson, i la vicepresidenta, Liz Cheney, durant l'exposició de les conclusions / Jonathan Ernst (Reuters)

Trump diu que l'informe amputa els testimonis favorables a ell

L'expresident Donald Trump ha desacreditat la investigació del comité perquè, a parer seu, està format per "activistes polítics no triats" que s'han negat a reproduir qualsevol dels molts testimonis i declaracions positives" sobre ell.

En un post a la plataforma Truth Social —en la qual emet els seus missatges després de ser expulsat de Twitter—, ha insistit en la versió del frau electoral —afirmació que mai ha pogut demostrar— i ha atacat l'aportació de cineasta britànic Nick Quested.

Tot i la participació de dos congressistes republicans, la directora de comunicacions, Danielle Álvarez, ha emés un comunicat instant els estatunidencs a centrar-se en "crisis més urgents", com els preus rècord de la gasolina o la inflació, i "no en un circ polític".

També et pot interessar

stats