Un any després de l’assalt al Capitoli continua sense aclarir-se la responsabilitat de Trump en la revolta

El president Biden ha acusat al seu antecessor de crear una "xarxa de mentides" sobre les eleccions de 2020 en un acte commemoratiu.

Assalt violent a la càmera de representants dels Estats Units el 6 de gener de 2021 (imatge de portada) / Reuters

Les espectaculars imatges de l'assalt al Capitoli dels Estats Units compleixen aquest dijous, dia de Reis, un any. Washington commemora el primer aniversari d'un episodi sense precedents que va provocar la mort de cinc persones i més d'un centenar de ferits. Un any més tard, la tràgica jornada continua marcant gran part de l'agenda política del país, i augmentant encara més la polarització entre republicans i demòcrates.

La investigació policial i judicial de l'assalt ha deixat 700 persones acusades i només 70 condemnes. Entre els detinguts per la insurrecció hi havia trumpistes convençuts que els havien robat les eleccions i també militants d'extrema dreta, influencers, cristians fonamentalistes i supremacistes blancs. Jake Angeli, l'home disfressat de bisó i autoproclamat "Xaman de QAnon" que va convertir-se en una de les imatges més icòniques de l'assalt, ha sigut condemnat a 41 mesos de presó.

Jake Angeli ha sigut condemnat a 41 mesos de presó
Jake Angeli ha sigut condemnat a 41 mesos de presó / À Punt NTC

Quina va ser la responsabilitat de l'expresident Donald Trump en la revolta? Va ser ell qui va assenyalar el camí després d'un discurs incendiari i va qualificar els autors de "gent especial". Encara que hi ha proves contra ell, Trump manté el control sobre el Partit Republicà, és el favorit de les bases, i no descarta tornar a presentar-se a les eleccions.

Biden parla sobre l'aniversari de l'assalt al Capitoli
Biden parla sobre l'aniversari de l'assalt al Capitoli / Reuters

El president Joe Biden, en un acte de commemoració de l'assalt que s'ha celebrat en el Capitoli aquest dijous, ha responsabilitzat l'expresident de crear una "xarxa de mentides" sobre les eleccions de 2020 i incitar als seus seguidors a assaltar el Capitoli fa un any. "El seu ego ferit li importa més que la nostra democràcia i la nostra Constitució. No pot acceptar que va perdre", ha asseverat.

També et pot interessar