El comité de l'assalt al Capitoli planteja possibles càrrecs criminals contra Trump

En un document judicial, els investigadors apunten a dos possibles delictes: conspiració per a defraudar als EUA i obstrucció a un procés oficial del Congrés

L'expresident estatunidenc Donald Trump, en una imatge d'arxiu
L'expresident estatunidenc Donald Trump, en una imatge d'arxiu / Kevin Lamarque (Reuters)

L'expresident estatunidenc Donald Trump (2017-2021) i un dels seus assessors legals, John Eastman, van participar en una "conspiració criminal" per a revertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020, segons ha apuntat al comité del Congrés que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021.

En un document judicial que es va presentar aquest dimecres, els investigadors del comité apunten a dos possibles delictes: conspiració per a defraudar als EUA i obstrucció a un procés oficial del Congrés.

"L'evidència i la informació disponible estableix que hi ha una creença honesta que Trump i altres podien haver estat implicats en actes criminals o fraudulents, i que l'assistència legal de l'acusat va ser utilitzada per a avançar aquestes activitats", assenyalen els investigadors davant el jutge.

En concret, indiquen que Trump i Eastman van treballar conjuntament per a tractar de convéncer el que llavors era vicepresident, Mike Pence, perquè obstaculitzara la certificació dels vots del col·legi electoral, que donaven la victòria al candidat demòcrata i actual president, Joe Biden.

Per això, assenyalen "a l'expresident i membres de la seua campanya per haver estat implicats en una conspiració per a defraudar als EUA".

Es tracta de l'acusació més seriosa plantejada fins ara pel comité que investiga l'assalt al Capitoli. Aquest grup de legisladors, format per una majoria de congressistes demòcrates, té com a objectiu determinar per què va ocórrer l'assalt, qui en va ser responsable i què pot fer-se per a evitar un altre succés similar.

Encara que el comité no té capacitat per a presentar càrrecs criminals, té previst divulgar un informe sobre la seua investigació, que podria traslladar-se al Departament de Justícia perquè avalue possibles accions criminals.

També et pot interessar

stats