Rebuig internacional unànime davant l'assalt al Capitoli estatunidenc

Mandataris, líders i organitzacions de tot el món condemnen els fets i demanen una transició de poder ordenada.

Seguidors de Trump intenten entrar per la força en el recinte del Capitoli
Seguidors de Trump intenten entrar per la força en el recinte del Capitoli / Shannon Stapleton (Reuters)

El violent assalt al Capitoli dels Estats Units aquest dimecres a mans de milers de seguidors del president ixent, Donald Trump, ha despertat una onada de rebuig i indignació unànime en tot el món. La revolta, que intentava impedir la certificació del demòcrata Joe Biden com a nou dirigent del país, ha originat greus disturbis en la cambra de representants i s'ha saldat amb un balanç d'almenys quatre morts i catorze policies ferits, a més d'innombrables destrosses. Mandataris, líders i organitzacions de tot el món i distintes orientacions polítiques han condemnat les imatges que han recorregut el planeta i han demanat una transició de poder ordenada. La majoria, fins i tot Biden mateix, responsabilitzen Trump dels disturbis per haver instigat els seguidors per a dur a terme el que ha qualificat com “un assalt sense precedents” a la democràcia i una “insurrecció” que “frega la sedició”.

Els líders europeus reclamen respecte a les regles democràtiques

Els líders de les institucions de la UE han expressat la seua preocupació pels fets i demanen als Estats Units que garantitzen el respecte a les regles democràtiques i que hi haja un traspàs pacífic de poder. “El Congrés dels Estats Units és un temple de la democràcia. Presenciar les escenes d'aquesta nit a Washington és una commoció. Confiem que els Estats Units asseguren un traspàs pacífic de poder a Joe Biden”, ha expressat el president del Consell Europeu, Charles Michel. També la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha apel·lat a “la força de les institucions i la democràcia estatunidenques” i ha recalcat, davant les acusacions infundades de frau electoral que defén Trump, que Biden “va guanyar les eleccions”. En la mateixa línia, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha demanat que es respecten “els vots democràtics”.

Des del Regne Unit, el principal aliat dels Estats Units a Europa, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha qualificat de “vergonyoses” les escenes que pogueren veure's durant l'assalt al Capitoli i va reclamar un traspàs “pacífic i ordenat del poder” al país.

El president francés, Emmanuel Macron, ha enviat aquest dijous un missatge de suport a la democràcia estatunidenca davant de “la violència d'uns pocs” en un vídeo fet públic de matinada en les xarxes socials. “Quan en una de les democràcies més antigues del món, partidaris del president ixent qüestionen per les armes els resultats legítims d'una elecció, s'està demolint una idea universal: la d'un home, un vot”, ha assenyalat.

En la mateixa línia, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat confiança “en la fortalesa de la democràcia dels Estats Units” i espera que, amb la nova presidència de Joe Biden, el país “superarà l'etapa de crispació i unirà el poble estatunidenc”. Segons el cap del govern italià, Giuseppe Conte, “la violència és incompatible amb l'exercici dels drets polítics i les llibertats democràtiques”.

Condemna dels organismes internacionals

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha demanat que es respecte el resultat electoral. Des de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), el secretari general António Guterres ha mostrat “tristesa” pels fets i, en una referència velada a Trump ha afirmat que, en aquests casos, és fonamental que els líders deixen clar als seus seguidors que cal evitar la violència i respectar tant els procediments democràtics com l'Estat de dret.

Bolsonaro, en silenci

El rebuig als fets és unànime també a l'Amèrica Llatina, fins i tot a Veneçuela, on l'executiu de Nicolás Maduro ha assenyalat que “amb aquest lamentable episodi, els Estats Unist pateixen el mateix que han generat en altres països amb les seues polítiques d'agressió”. També autoritats del Brasil, entre ells el president del Senat, Davi Alcolumbre, i de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, han repudiat l'assalt. Tot i això, el màxim mandatari del país i un dels principals aliats internacionals de Donald Trump, Jair Bolsonaro, no s'ha pronunciat sobre els fets.

També et pot interessar

stats