L'últim dia de Trump a la Casa Blanca

El president s'acomiada amb un centenar d'indults i llevant la restricció d'entrada a viatgers de la UE, el Regne Unit i el Brasil.

Trump, durant una exhibició de l'Armada dels Estats Units aquest estiu
Trump, durant una exhibició de l'Armada dels Estats Units aquest estiu / Carlos Barria (Reuters)

Les últimes 24 hores que passarà el fins ara president dels Estats Units, Donald Trump, a la Casa Blanca ja han començat a córrer. Finalment, aquest 20 de gener en tindrà lloc el relleu, fet que ha estat intentant evitar per tots els mitjans des que les eleccions presidencials, celebrades el passat 3 de novembre, donaren la victòria al candidat demòcrata, Joe Biden, que el substituirà com a líder del país.

Aïllat també entre els republicans i amb les aparicions públiques molt limitades des que va tindre lloc el violent assalt al Capitoli de Washington el passat 6 de gener, Trump dirà adeu amb un últim colp d'efecte: el centenar d'indults i commutacions de penes que preveu signar aquest dimarts, l'últim dia que serà oficialment president del país nord-americà. Moltes de les persones a qui afectarà aquesta mesura són aliades del dirigent o donants de la seua campanya, i estan acusades de blanqueig de diners o frau.

El que ja està pràcticament descartat és que s'indulte ell mateix, segons informava dilluns la CNN. Un desig que s'ha vist molt dificultat pels disturbis que van ocórrer durant l'assalt al Capitoli, que li ha suposat l'obertura d'un segon juí polític o impeachment en contra d'ell per "incitació a la insurrecció". El mitjà nord-americà, que assegura haver parlat amb tres persones pròximes a aquest assumpte, apunta que les accions de clemència inclouen alguns criminals "de classe" (persones amb un nivell socioeconòmic alt) i coneguts rapers.

Trump també ha anunciat aquest dilluns que alçarà la prohibició d'entrada als Estats Units, aplicada des de març de 2020 per la pandèmia de coronavirus, a totes aquelles persones procedents de la Unió Europea (UE), el Regne Unit i el Brasil. La mesura es preveu que entrarà en vigor el 26 de gener, però la futura portaveu de l'administració de Joe Biden, Jen Psaki, es va afanyar a replicar el mandatari i a assegurar que no s'alçaran les restriccions als viatges internacionals.

Washington, blindat

Quan falta només un dia per a la presa de possessió de Biden, la ciutat de Washington, on està la Casa Blanca i on tindrà lloc l'acte institucional, ja està totalment blindada amb un desplegament militar sense precedents per a evitar possibles actes dels grups extremistes seguidors de Donald Trump. A l'ala oest del Capitoli jurarà el càrrec aquest dimecres la nova parella presidencial, amb Biden com a president i Kamala Harris, com a la primera dona vicepresidenta del país.

El que serà inèdita serà l'absència de Donald Trump en la investidura del seu successor. Un acte en què, per primera vegada en 150 anys, no estarà present el president ixent. El mandatari republicà té previst agafar un vol cap a la residència privada que té a Florida poc abans de la cerimònia. Serà l'últim menyspreu d'un president que s'enfronta a un juí polític que pot posar fi a la seua carrera en les institucions, ja que una condemna l'inhabilitaria per a ocupar càrrecs en el futur des del punt de vista constitucional. La sentència desfavorable també llevaria a Trump l'estatut de president, amb els beneficis que això comporta de representació i d'assignació pressupostària.

També et pot interessar