Castells, concerts, mascletaes o l'Ofrena: consulta l’agenda de les Falles 2023

La ciutat de València té tot preparat per a gaudir del complet programa de festes, que arrancarà aquest diumenge amb la Crida

Foto d'arxiu de la plaça de l'Ajuntament, plena de gom a gom en un dia de Falles
Foto d'arxiu de la plaça de l'Ajuntament, plena de gom a gom en un dia de Falles
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de febrer 2023 - 06:30 Actualitzat: 17 de març 2023 - 11:17

El món faller comença el compte enrere per a una nova edició de la festa valenciana per excel·lència. Encara que ja s’han viscut actes com l’Exaltació de les falleres majors, Laura Mengó i Paula Nieto, o la inauguració de l’Exposició del Ninot, les Falles 2023 faran vibrar la ciutat de València oficialment a partir d’aquest diumenge, 26 de febrer.

Com sempre, un dels actes més emblemàtics donarà el tret d'eixida: la Crida, on s’escoltarà el crit "Fallers, falleres, gent de tot el món, ja estem en Falles!" a les Torres de Serrans. L'acte tindrà lloc a les 19:45 h, i en acabar, es realitzarà un espectacle pirotècnic amb efectes de llum i color.

Tan sols tres dies després començaran les mascletaes, que es llançaran cada dia fins al diumenge 19, a les 14:00 hores a la plaça de l’Ajuntament de València. 

Però a banda de les mascletaes, es viuran diversos actes fins al 19 de març que completen la programació fallera. 

Dissabte, 4 de març

Així, el dissabte 4 de març a les 17:30 hores es podrà seguir la Cavalcada del Ninot. L'eixida serà a la Glorieta i recorrerà el carrer de la Pau, Sant Vicent, la plaça de l’Ajuntament, Marqués de Sotelo i el final del carrer Xàtiva. L’entrada de les primeres peces de la falla municipal, “Cardioversió valenciana”, tancarà la desfilada. Després hi haurà una altra mascletà a la plaça de l’Ajuntament, però no serà l'única, ja que aquest dissabte es reprenen les mascletaes nocturnes descentralitzades que el consistori va posar en marxa després de l'esclat de la pandèmia. D'aquesta manera, a les 21:00 de la nit es farà una a Natzaret, junt amb l'antiga estació del Grau, i paral·lelament a la Saïdia, al costat del parc de Marxalenes. A les 22:00 també es podrà gaudir d'una al Cementeri General i a l'esplanada de Nou Campanar.

Diumenge, 5 de març

La falla Plaça de l’Arbre organitza a les 10:00 hores a la plaça del Carme el LXI Concurs del Cant de l’Estoreta Velleta, patrocinat per la Junta Central Fallera. Aquest commemora l'antic ritual en què els més menuts dels barris demanaven trastos vells al veïnat per a cremar-los en les falles. Enguany els participants optaran a tres premis: premi de conjunt, premi de xiquet més típic i premi de cant.

Divendres, 10 de març / Dissabte, 11 de març

Aquests dies els protagonistes són els concerts que l’Ajuntament de València ha programat a l’Albereda, un espai mític que es recupera enguany com a lloc de festa fallera després de 22 anys. El divendres actuaran a l’antic llit del Túria Fangoria, Miss Caffeina, La Habitación Roja, Nancy's Rubias, el DJ Chimo Bayo, Fat Gordon, La Lusi, Marien Baker i Tania Bayo.

Dissabte es posarà el focus en grups que fan música en valencià com Zoo, La Fúmiga o Pupil·les. Amb ells estarà Nonai Sound, Prod DJ, Colomet, DJ Lauder, Salva Gómez, Carlos Areces i Aníbal Gómez. Les actuacions començaran a les 18:00 hores i s’allargaran fins a les 3:30 hores de la matinada.

Diumenge, 12 de març

El diumenge es reprenen les mascletaes descentralitzades, però aquesta vegada es faran en plena llum del dia, a les 15:00. Els llocs escollits són el parc Gas Lebón i Benicalap, a l'avinguda del Llevant.

Dimarts, 14 de març

Serà la data de la clausura de l’Exposició del Ninot Infantil, a les 17:00 de la vesprada. Mitja hora després es farà la lectura del veredicte popular i la proclamació del Ninot Indultat infantil del 2023. En acabar, les comissions recolliran els ninots.

Dimecres, 15 de març

El 15 de març serà una jornada completa que començarà a les 9:00 hores amb la Plantà de totes les falles infantils. Com el dia anterior, a les 17:00 hores es farà la clausura de l’Exposició del Ninot, es llegirà el veredicte popular, es proclamarà el Ninot Indultat 2023 i les comissions recolliran els ninots.

A la mitjanit serà l’hora de l’Albà de les Falles, una tradició recuperada el 2016 de la mà de la falla Na Jornada que omplirà el cel de colors amb un espectacle pirotècnic a la plaça de l'Ajuntament.

Dijous, 16 de març

El dia 16 també caldrà matinar un poc més, a les 8:00 es plantaran totes les falles de València. Més tard, a les 16:30 h, es lliuraran els premis infantils. L’acte se celebrarà a la tribuna instal·lada a l'Ajuntament i es repartiran premis obtinguts per a les falles infantils en les diferents seccions.

A la mitjanit es podrà tornar a gaudir d’un espectacle de focs artificials.

Divendres, 17 de març

A les 9:30 hores s’entregaran els premis, també a la tribuna instal·lada a l'Ajuntament, per a les falles en diferents seccions, així com dels concursos de carrers il·luminats, presentacions i llibrets de falla.

Un dels actes més esperats de les falles, l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu, començarà a les 15:30 hores la primera de les dues jornades. S'ha previst que finalitze cap a la mitjanit, però el punt final es posarà a la 1:00 de la matinada amb focs artificials.

Dissabte, 18 de març

El poeta Maximilià Thous protagonitzarà el primer acte del dia. A les 10:30 hores se li farà un homenatge en el seu monument, situat en l’encreuament del carrer que porta el seu nom i el carrer Sagunt. Al migdia es farà el mateix amb el Mestre Serrano, al seu respectiu monument a l’avinguda del Regne de València.

La segona i última jornada de l’Ofrena s’iniciarà a les 15:30 hores i a la 1:00 de la matinada arribarà l’esperada Nit del Foc. Com a novetat d'enguany, tant aquest com tots els espectacles pirotècnics es dispararan des de darrere del Palau de les Arts.

Diumenge, 19 de març

El gran dia de les Falles s'iniciarà a les 11:00 hores, amb l’Ofrena de Flors de les Falleres Majors de València i les seues corts d'honor davant la imatge del Patriarca en el pont de Sant Josep.

Al migdia se celebrarà la missa en honor del sant a la Catedral de València, la primera oficiada per l'Arquebisbe de València, Enrique Benavent. Més tard, a les 18:00 hores, està prevista la Calvada del Foc pel carrer de Colom, des del carrer Russafa fins a la plaça de la Porta de la Mar.

Serà a les 20:00 hores quan començaran a cremar-se les falles. Primer serà el torn de les infantils, mitja hora després es cremarà la falla infantil que haja obtingut el primer premi de la Secció Especial i a les 21:00 hores es botarà foc a la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament.

Seguint aquesta línia, a les 22:00 hores començarà la cremà de totes les falles de València, a les 22:30 hores la d’aquella que haja obtingut el primer premi de la Secció Especial i a les 23:00 hores la de la falla municipal.

Tot preparat per a unes Falles massives

Enguany, els dies grans de les primeres falles que es viuran amb total normalitat des de la crisi sanitària cauen en cap de setmana, una circumstància que avança una afluència multitudinària. De cara a aquesta assistència que es preveu massiva, l'Ajuntament de València i la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana han dissenyat un dispositiu policial sense precedents. Així, el consistori destinarà vora 3.000 agents de la Policia Local de València per a garantir la seguretat, als quals s'afegiran entre 400 i 500 bombers. Aquest desplegament d'agents municipals es reforçarà amb un dispositiu més ampli que mai de Policia Nacional, amb més de 1.800 efectius que treballaran en exclusiva per a les Falles. 

També et pot interessar

stats