Recordes quan el passeig de l’Albereda era el punt de trobada dels concerts de Falles?

Enguany els tradicionals concerts de Falles tornen a ocupar un emplaçament mític després de dues dècades

fallas
Música pop nacional i internacional i èxit de públic era la marca d’un festival que es va consagrar com un dels esdeveniments musicals a l’aire lliure i gratuït més rellevants d’Europa / À Punt Mèdia

No cabia ni una agulla, però els peus no paraven de ballar. Entre l’olor de pólvora, els monuments fallers i els bunyols, la música a la ciutat de València sempre ha tingut un lloc protagonista durant la festa gran de la ciutat.

Després de més de 22 anys, enguany els tradicionals concerts de Falles tornen a ocupar un emplaçament mític: el passeig de l'Albereda, segons ha anunciat recentment l’Ajuntament de València, que ha programat dues jornades amb espectacles gratuïts de més de huit hores en el cap de setmana previ a la setmana gran.

Els concerts de Falles, referent musical internacional

Música pop nacional i internacional i èxit de públic era la marca d’un festival que es va consagrar com un dels esdeveniments musicals a l’aire lliure i gratuïts més rellevants d’Europa durant la dècada dels noranta. L’any 2000 passaren a celebrar-se als jardins de Vivers i enguany amb les primeres Falles sense restriccions per la covid, les falles del retrobament, no només traslladen els escenaris musicals a l’antic passeig Albereda, sinó que a més a més, actualitzen el format per a acostar-se al dels festivals.

Rosario Flores, Azúcar Moreno, Duncan Dhu o Cristina y los subterráneos, protagonistes del panorama musical de la dècada dels noranta, deixen ara pas a grups valencians com Zoo, La Fúmiga o La Habitación Roja.

Las germanes Toñi i Encarna Salazar en una entrevista per a Notícies Nou Segona edició, el 17 de març de 1995
Las germanes Toñi i Encarna Salazar en una entrevista per a Notícies Nou Segona edició, el 17 de març de 1995 / Arxiu

L’arxiu d’RTVV obri el calaix de la memòria i recorda una època d’uns concerts que convertiren el passeig de l’Albereda en el centre de la moguda nocturna en la setmana gran de les Falles. I que feren també de la ciutat de València un punt de cita obligada per a molts grups. Muscleres, pop-rock espanyol i internacional, i una cultura musical emergent convertiren la nit valenciana en referent. Nits per a no dormir que moltes generacions recordaran ara com uns concerts mítics on l'espectacle musical nocturn competia amb la festa fallera a plena llum del dia.

Així ens ho contaven les Notícies Nou en la primera edició de l'antiga RTVV, el 19 de març de 1992, amb una jove Xelo Miralles al capdavant.

Música en valencià, la gran aposta d'enguany

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha presentat aquesta setmana el cartell dels Concerts de Falles 2023 en col·laboració amb l'Ajuntament de València i l'empresa cervesera Amstel. Galiana assenyala que "la gran aposta enguany és la música en valencià, amb grups que estan destacant en l'escena local i nacional".

Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva, presenta el cartell dels Concerts de Falles 2023
Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva, presenta el cartell dels Concerts de Falles 2023 / À Punt Mèdia

Els concerts no seran els únics que canviaran d'ubicació a les pròximes Falles, sinó que els castells de focs d'artifici també es mouran. Enguany es dispararan des de la Ciutat de les Arts, després de més de 36 anys muntant-se més amunt del llit del Túria, entre el pont de l'Exposició i el pont de les Flors.

També et pot interessar

stats