València es prepara per a unes Falles "massives" i "supernormals"

Enguany es preveu un dispositiu de seguretat sense precedents, amb 1.800 agents de Policia Nacional i 3.000 de la Policia Local

Imatge d'arxiu d'una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València
Imatge d'arxiu d'una mascletà a la plaça de l'Ajuntament de València / À Punt NTC

València compta ja els dies per a acollir unes Falles que es preveuen històriques i massives, amb una afluència multitudinària. Seran les primeres festes grans a la ciutat que se celebren en un context de total normalitat i sense cap classe de restricció sanitària. Més que normals, seran "supernormals", com ha preferit batejar-les l'alcalde, Joan Ribó.

Enguany els dies grans cauen de ple en cap de setmana, Sant Josep és diumenge i el dilluns 20 de març és festa local a Madrid. A més, hi ha ganes de poder gaudir d'aquests dies festius sense haver de pensar en la covid-19. Aquests dos punts convergeixen en un caldo de cultiu perfecte. Per això, aquest 2023 s'espera més gent que mai. Potser, fins i tot, s'arribaran a xifres rècord de visitants. L'Ajuntament de València i la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana han dissenyat un dispositiu policial sense precedents a la ciutat, amb més de 5.000 efectius, per a vetlar per la seguretat durant les festes. "Aquestes Falles seran històriques", ha resumit el regidor de Seguretat Ciutadana, Aaron Cano.

Aquest divendres s'ha reunit la junta local de seguretat, presidida per Ribó i la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, amb l'assistència de representants del consistori i els principals comandaments de les forces i cossos de seguretat, per a tancar els últims detalls de l'operatiu especial de les Falles. "Tindrem una xifra d'efectius policials a l'altura de les circumstàncies", ha remarcat després de la trobada Cano.

L'Ajuntament destinarà vora 3.000 agents de la Policia Local de València per a garantir la seguretat de les festes, als quals s'afegiran entre 400 i 500 bombers. Aquest desplegament d'agents municipals es reforçarà amb un dispositiu més ampli que mai de Policia Nacional, amb més de 1.800 efectius que treballaran en exclusiva per a les Falles. Les unitats d'intervenció, els coneguts popularment com a antidisturbis, s'han incrementat de les cinc que hi ha habitualment a huit enguany. La delegada del govern espanyol ha explicat que fins i tot es traslladaran agents des d'altres províncies per a enfortir l'operatiu. L'objectiu és garantir la seguretat en un cap de setmana que s'espera altament massiu i molt intens, ha assenyalat Pilar Bernabé.

Les patrulles policials es desplegaran per les zones on habitualment es produeixen les concentracions majors de públic, però enguany es pararà atenció a dos punts que són novetat en la festa. D'una banda, la zona de l'Albereda, on se celebren els concerts especials de Falles els dies 10 i 11 de març, una iniciativa que recupera el consistori i que preveu aplegar vora 15.000 assistents per a fruir amb huit hores seguides de música en cada jornada.

La segona zona especial de vigilància correspon a la ubicació que enguany estrenen els castells de focs artificials, al costat de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Fins a 130 policies locals vetlaran perquè aquest popular espectacle nocturn transcórrega sense incidents. El regidor Aaron Cano ha incidit que el canvi de lloc és tot un repte, perquè l'àrea des de la qual es disparen és geogràficament més sensible i de més afecció per a la població, cosa que requereix una tasca policial "molt més exigent". Segons ha explicat, la Policia Local ha hagut de treballar molt perquè la instal·lació dels castells no afecte els edificis adjacents ni la vegetació. "Quedarà molt millor, però costa més recursos policials", ha resumit el responsable del cos policial municipal. A més, en exclusiva per al dia de la Cremà hi treballaran 140 efectius de Policia Local, mentre que hi haurà un altre centenar dedicat únicament a la mascletà, ha afegit.

"Tindrem unes grans Falles i treballarem perquè totes les persones les puguen gaudir", ha subratllat Ribó, que ha recordat que enguany el metro estarà obert i en funcionament les 24 hores del dia entre el 15 i el 20 de març. I a partir del dia 11 les zones blaves d'aparcament a la ciutat seran gratuïtes.

Crida a la responsabilitat

La delegació del govern espanyol, finalment, ha fet una crida a la ciutadania perquè siga responsable durant els dies de festa. Enguany es vol fomentar l'ús d'Alertcops, una aplicació mòbil connectada directament a les forces i cossos de seguretat en cas que hi haja algun incident. Segons ha explicat Pilar Bernabé, permet avisar de manera "immediata i geolocalitzada" les autoritats de qualsevol situació en què una persona puga sentir-se en perill, per exemple una agressió o un robatori.

També et pot interessar

stats