La gran novetat de les Falles 2023: no tirar coets de 15:00 a 17:00 hores

El nou ban faller permet muntar els envelats a partir del 7 de març i diverses comissions aposten enguany pel tardeo per a reduir molèsties

Una dona encén un petard
Una dona encén un coet / Shutterstock

El ban que regularà les Falles del 2023 ja té llum verda del món fester de València. La principal novetat de l'edicte, consensuat aquest dimarts per unanimitat en la taula de diàleg faller, és que enguany incorpora la recomanació de no tirar coets entre les tres i les cinc de la vesprada, hora de la migdiada. Després de la tradicional mascletà de la plaça de l'Ajuntament i les que puguen disparar les comissions falleres, vindrà el silenci per a dinar i descansar.

Fonts municipals destaquen que l'esperit de la norma, que s'aprovarà divendres en la junta de govern local, és "aconseguir la millor convivència durant les Falles" per a tota la ciutadania i el món faller. Un suggeriment d'adoptar un alto el foc de 15:00 a 17:00 hores que, tot i no ser prohibició, suma una nova franja horària a les que ja existeixen de nit amb restriccions per a llançar petards. "Fem una crida a la millor convivència possible facilitant també un horari diürn perquè la gent puga descansar o perquè es puguen traure a passejar les mascotes amb més tranquil·litat", ha assenyalat l'alcalde de València, Joan Ribó.

Igualment, el primer regidor de la ciutat ha agraït la bona disposició de les persones participants en el fòrum on s'ha pactat el ban que regirà el dia a dia durant la celebració de les Falles. La taula de diàleg faller agrupa representants dels principals col·lectius de la festa, com també altres entitats socials i econòmiques. En la reunió d'aquest dimarts han participat la Interagrupació de Falles, les federacions de falles d'Especial i de Primera A, la Unió de Consumidors, Avacu, l'Associació de Comerciants del Centre Històric i la Junta Central Fallera (JCF). També hi havia representants municipals de Patrimoni Històric, Gestió de Residus, Sanitat, Protecció Civil, Bombers, Mobilitat i Policia Local.

El regidor de Cultura Festiva i president de la JCF, Carlos Galiana, ha destacat el "clima positiu" de treball en la trobada, sense "discrepàncies de pes". "Enguany volem destacar la gran predisposició de totes i tots per a arribar a acords i la voluntat decidida per a reduir al màxim les molèsties", ha explicat. I ha posat d'exemple la decisió de les comissions falleres de Llanterna - Na Rovella, Plaça del Mercat o la del Doctor Collado per a reduir les revetles i optar per substituir-les per tardeo, acollint-les dins dels envetlats o organitzant-ne només una.

Instal·lació d'envelats i revetles

Una altra qüestió rellevant és la del muntatge dels tradicionals envelats, que començaran a prendre els carrers els dies 7, 8 i 9 de març. Com a norma general, es tindrà en compte la ubicació i l'impacte que aquestes instal·lacions puguen tindre sobre serveis municipals com el dels autobusos de l'EMT. Així, les primeres que s'alçaran són les que no suposen interrompre la circulació en cap carrer (per exemple, en solars), i ja el 9 les que necessiten desviar autobusos o tallar carrils.

D'altra banda, les xurreries tradicionals hauran de tindre permís de botigues de roba i electrònica per a fregir oli prop dels seus establiments.

S'hi han autoritzat revetles el 10 de març (dins de les carpes), i els dies 11, 16, 17 i 18 de març. Les nocturnes finalitzaran a les 04:00 hores de la matinada. En el cas que una comissió opte per l'opció del tardeo, no podrà tornar a organitzar una discomòbil després de l'hora de sopar.

També et pot interessar

stats