La producció de tro de bac es recupera

Les despertaes, únic acte on es pot utilitzar legalment aquest petard, creixen en popularitat i la demanda es duplica

La producció del tro de bac es recupera / À Punt NTC

El tro de bac té una mala salut de pedra, perquè ha passat de ser l'estrela de la festa fallera a pegar un bac pròxim a la desaparició. Ara només hi ha dos punts a la Comunitat Valenciana on es fabrica. Un a Castelló de la Plana i l'altre, a Vilamarxant (Camp de Turia).

L'estricta legislació d’aquest petard i la festa fallera nocturna feien que les despertaes, únic acte on es pot utilitzar legalment, deixaren de ser un èxit. Fins ara, que tornen a tindre molts seguidors, segons conta el gerent de Pirotecnia del Mediterráneo, Toni García. Això fa que la demanda del tro de bac haja pujat prou i que tinguen el doble de faena que l'any passat, com indica.

Així, ara mateix treballen sense parar en un procés de producció que és totalment artesanal. El tro de bac necessita un component explosiu i una pedra molt peculiar que ha de tindre una grandària específica. “No val qualsevol pedra”, assegura García. 

A la fàbrica la renten bé per llevar-li tota l’arena –explica– i, una vegada banyada s'ha de mesclar amb la pólvora —en un procés que en el sector es coneix com a mantejar— amb un tapet de tota la vida, que fa que tot agafe humitat i acabe sent un producte estable. Immediatament, encara humit, s'ha d'empaquetar i posar-lo dins dels clàssics tubs de paper que coneixem, indica el gerent de la pirotècnia. 

Després només falta que el nou producte s'eixugue perquè explote com toca, aproximadament uns cinc dies, i ja es pot distribuir a les falles autoritzades.

Contada així pot semblar una faena fàcil, però realment demana molta destresa i experiència. El qui carrega va omplint tandes de cinquanta tubets, que corresponen a una caixa. Fabricar-ne una requereix “molt de temps”, entre cinc i deu minuts, i després “s’esfuma en dos minuts”, la meitat de temps que tarda a fabricar-se, assegura Toni García. 

També et pot interessar

stats