Exaltació de Laura Mengó com a fallera major de València del 2023

Aquest dissabte es viurà l’homenatge a Paula Nieto, fallera major infantil de València, i la seua cort d’honor

Laura Mengó, fallera major de València 2023

Ser fallera major de València “és el somni de qualsevol dona valenciana i fallera”, una il·lusió que ha pogut fer realitat Laura Mengó. En un acte protagonitzat per l’alegria i l'emoció, ha viscut la seua exaltació aquest divendres al Palau de Congressos. Una de les nits més emblemàtiques del món de la festa on Laura ha lluït el seu espolí negre atzabeja.

Un color inesperat, però que en la visió de Laura era una opció segura: “Sempre es diu que el negre és un color obscur, però jo crec que el negre en un espolí de la fallera major de València l'únic que pot fer és brillar”. Una elecció històrica, ja que, fins ara, aquest color mai havia sigut triat per una fallera major de València. Entre aplaudiments, ha desfilat amb un vestit amb què vol demostrar “lluminositat i elegància”, una opció atrevida amb el qual ha confirmat que és una fallera major diferent.

L'acte ha començat amb l’espectacle del grup de Danses Populars Les Folies de Carcaixent (Ribera Alta) amb una teatralització basada en la simbologia dels colors al llarg de la història.

L'olor de les ofrenes florals i l’ambient faller han impregnat l’aire d’aquesta nit tan memorable per a Laura i la seua cort d'honor. Les falleres de la cort han sigut les primeres a rebre la distinció en aquest acte solemne: el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, els ha imposat la banda. Entre somriures i visiblement emocionades han rebut l'ovació del públic present a l'auditori.

Abans de rebre la banda, les llàgrimes de Laura ja estaven als ulls veient Sergio Salvador, la seua parella des de fa huit anys, portant el coixí amb els obsequis de fallera major de València. Finalment, de mans de l’alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó, Mengó ha rebut la banda i la joia que l'honra com a màxima representant de les festes d'enguany en honor de Sant Josep. Un somriure que no deixava els seus llavis quan rebia l’aplaudiment i el reconeixement del món faller present.

La novetat enguany ha sigut la supressió de la llarga desfilada d'ofrenes florals, que han aparegut directament a l'escenari en la segona part de l'acte. L'ofrena no ha començat de manera habitual, Lo Rat Penat ha sigut la primera delegació a pujar a l’escenari la seua senyera, seguida de les cistelles de les festes de Castelló i de les festes d’Alacant. Per acabar, ha deixat a l’escenari la seua ofrena floral la comissió de L’Antiga de Campanar, la falla de Laura Mengó.

Com a mantenidor, Jaume López Bronchud, escriptor, actor, director teatral i president de la falla Cadis - Mossén Femenia, ha pronunciat un discurs molt poètic carregat de lírica. Declamant, ha començat destacant la complicació de la tasca encomanada: “Que difícil Laura, que difícil però que bonic”. Durant aquest moment clau en la nit de l'exaltació de la fallera major, li ha dedicat les més belles paraules: "Laura és lluitadora, Laura és honesta, Laura és divertida i Laura és vida i la vida hauria de ser com Laura".

El mantenidor ha fet una descripció dels sentiments que inspiren les falles: "Emocions i no raons, perquè aquesta festa que és un deliri i mil sospirs que només crema si llancem al foc totes i cadascuna de les nostres emocions per a fer-la única i singular, la més antiga i especial de totes, les falles, que són un himne de generositat universal". El nuc en la gola de les falleres allí presents, no ha pogut fer una altra cosa que esclatar quan arribava el seu torn per a escoltar els versos dedicats a elles, no han faltat paraules per a totes i cadascuna de les membres de la cort d'honor.

Jaume ha omplit l'escenari amb els sospirs i llàgrimes d'emoció que una vegada més han banyat els rostres de les protagonistes de la nit. "Eixides de l’anonimat i convertides en institució. Hui, amb el vostre permís tindre un record per a totes les dones de la història que durant un any van regalar a València el seu amor i els van convidar a compartir cada emoció i cada sentiment amb una generositat que no té límits. I així, passeu a formar part també com elles de la nostra història. No sou les princeses de cap somni, però sí que sou les reines de la vostra vida".

Aquest dissabte serà el torn de la fallera major infantil de València, Paula Nieto, que també rebrà la banda i la joia junt amb la seua cort d’honor. Podreu seguir la seua exaltació en directe en À Punt.

Un acte accessible i solidari

L’acte ha comptat amb una fila 0 perquè entitats i particulars es pogueren sumar a causes solidàries: cada assistent ha donat un euro que anirà destinat a dues associacions que han triat les dues falleres majors: Paula Nieto i Laura Mengó.

D'altra banda, els actes d'exaltació de les falleres majors de València i les seues corts d'honor han sigut accessibles per primera vegada per a les persones amb discapacitat auditiva gràcies a una persona intèrpret de llengua de signes.

També et pot interessar

stats