Laura Mengó, fallera major de València: “Estic orgullosa de trencar barreres, però vull ser una més”

De tot el programa, les màximes representants esperen amb ganes la Crida, segons han confessat en À Punt, en una de les primeres entrevistes que han concedit

Entrevista completa a les falleres majors 2023 en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Laura Mengó ha fet història, però no sols per escriure un capítol més de les Falles de València, sinó per aplanar el camí cap a la inclusió. La màxima representant de la festa per a 2023 és la primera fallera major de València amb una discapacitat, un repte del qual afirma estar “orgullosa”, però que al mateix temps no vol destacar. “Vull ser una més”, reconeixia durant una de les primeres entrevistes que ha concedit aquest dimecres, a Les notícies del matí, només unes hores després de saber que era la fallera major de València junt amb Paula Nieto, la seua companya infantil.

Les falleres majors 2023 visiten À Punt
Les falleres majors 2023 visiten À Punt / À Punt NTC

Aquesta fallera de l’Antiga de Campanar confia que la seua circumstància servisca per a donar visibilitat a les pròximes candidates. “Que sàpien que els somnis es poden complir”, les advertia Laura Mengó, qui admetia que encara no acabava de creure’s el càrrec que aquest dimarts de vesprada li va comunicar l’alcalde de València, Joan Ribó.

Vaig veure en la pantalla un número llarg, en despenjar vaig escoltar el meu nom i em va caure el telèfon dels nervis. Laura Mengó - Fallera major de València 2023

Laura Mengó, infermera de professió, pateix una agenèsia de tíbia i peroné, una circumstància de naixement, que l’obliga a conviure amb una pròtesi en la cama dreta, però que, segons ha admés en Les notícies del matí, no li impedeix “fer vida normal”. Enguany, ha decidit agarrar-se un any de descans professional i centrar-se, a més de l’activitat fallera, a preparar-se les oposicions per a aconseguir una plaça en el sistema públic de salut.

La jove de 25 anys protagonitzava aquest dimarts una de les anècdotes de la jornada. Quan Joan Ribó li va telefonar, l’aparell estava apagat. “Vaig veure en la pantalla un número llarg, en despenjar vaig escoltar el meu nou i em va caure el telèfon dels nervis”, explicava aquest matí en À Punt.

Tant Laura com Paula Nieto, integrant de la Comissió Azcárraga-Ferran el Catòlic, són aficionades a l’esport. En un cas, el de Laura, practica natació. De fet, era esportista d’elit de natació adaptada, disciplina en la qual competia fins fa dos anys. “La natació és la meua passió”, admetia davant dels micròfons d’À Punt.

M'entrene quatre dies a fit kid, ara sé que m'entrenaré un poquet menys Paula Nieto - Fallera major infantil de València

Un altre esport és el que va captivar la seua companya infantil. Paula Nieto ha explicat que practica fit kid, una especialitat de ball esportiu que entrena –o entrenava- quatre dies per setmana, encara que sap que ara seran un poc menys perquè les seues obligacions com a fallera major infantil de València li restaran temps per a aquesta afició. “Ara sé que m'entrenaré un poquet menys”, admetia en els estudis d’À Punt.

Les falleres majors 2023 visiten À Punt
Les falleres majors 2023 visiten À Punt / À Punt NTC

Tant Laura com Paula han coincidit a assenyalar que la Crida és l’acte que esperen amb més ganes. Es tracta, a més, d’un acte que les dues han viscut en nombroses ocasions, perquè pertanyen a famílies estretament vinculades a la festa.

Famílies molt vinculades a la festa

Laura és filla de Rafa Mengó, una de les tres persones que comparteixen la presidència de l’Antiga de Campanar i que, a més, presideix la Federació de Falles d'Especial. A més, com ella mateixa explicava durant l’entrevista, tant ella com la seua germana han sigut falleres majors de la comissió.

La família de Paula Nieto també està des de fa un grapat d’anys vinculada a la falla Azcárraga. De fet, sa tia, Belén Medina, ja va ser la màxima representant infantil de les Falles del 1990. Tot i els antecedents familiars, aquesta xiqueta d’11 admetia que la seua vida havia canviat “un poc” des que havia rebut la telefonada que li comunicava que era l’escollida per a representar la xicalla fallera el 2023. “M’ha canviat la vida, però per a bé”, aclaria. 

També et pot interessar

stats