Negre atzabeja: el color triat per la fallera major de València per al seu espolí

Laura Mengó és exaltada aquest divendres al costat de la seua cort d’honor al Palau de Congressos

Negre atzabeja és el color triat per la fallera major de València, Laura Mengó, per a l'espolí
Negre atzabeja és el color triat per la fallera major de València, Laura Mengó, per a l'espolí / Junta Central Fallera

Per fi s’ha desvelat el secret millor custodiat de la fallera major de València de les Falles del 2023. Negre atzabeja és el color amb el qual hem vist Laura Mengó eixir de sa casa per a dirigir-se a la seua exaltació. Aquest espolí ha estat elaborat per Garín, casa de Montcada (Horta Nord) fundada el 1820. Amb aquesta elecció, la fallera major de València ha volgut transmetre al món faller “lluminositat i elegància” amb un color “molt esperat” que “mai fins ara s'havia utilitzat”. Les randes del vestit de Laura són producte de Santos Textil, que també van teixir el 2020 les de Consuelo Llobell i Carla García, les manteletes les ha creades Artesania Viana i les pintes són de Castillo Cinceladores. Unes peces que "porten el record d’experiències i records de moltes persones".

L'empresa Espolines de Garín ha teixit amb màquina jacquard de 400 agulles amb simetria d'espill aquest espolí exclusiu. Quant a les seues característiques tècniques, l'espolí Fallera Major de València conté un total de 6.848 fils d'ordit de seda natural 20/22 a tres caps en un ample de 54 centímetres amb 18 passades per centímetre en les zones de ras, a les quals se sumen les passades corresponents també de seda natural en les zones de dibuix. Paral·lelament, s'ha inclòs un teixit de ras sense dibuix amb el mateix color del fons de l'espolí per a la confecció d'un cos de mànega llarga.

D’aquesta manera, Mengó ha mostrat el color del seu espolí mentre la seua cort d’honor l’esperava a les portes de sa casa.

Laura Mengó vestida de negre atzabeja
Laura Mengó vestida de negre atzabeja
Laura Mengó mostra per primera vegada el seu espolí
Laura Mengó mostra per primera vegada el seu espolí

L’exaltació de Laura Mengó començarà a les 22:00 h i es podrà seguir en directe per À Punt. El mantenidor d’enguany és Jaume López Bronchud, escriptor, actor, director teatral i president de la falla Cadis - Mossén Femenia.

La cerimònia començarà amb l’espectacle del grup de Danses Populars de les Folies de Carcaixent (Ribera Alta). Un acte ple de protocol en el qual no faltaran les emocions i les ganes de celebrar la festa fallera.

Un acte accessible i solidari

Segons ha anunciat la Junta Central Fallera, l’acte comptarà amb una fila 0 perquè entitats i particulars es puguen sumar a les causes solidàries: cada assistent ha donat un euro que anirà destinat a dues associacions que han decidit Paula Nieto i Laura Mengó.

D'altra banda, els actes d'exaltació de les falleres majors de València i les seues corts d'honor seran, per primera vegada, accessibles per a les persones amb discapacitat auditiva gràcies a una persona intèrpret de llengua de signes, amb la finalitat de garantir l'accessibilitat i fomentar la diversitat d'aquest col·lectiu.

També et pot interessar

stats