Vora 150 persones protesten contra les agressions al col·lectiu LGTBI a València

El col·lectiu Orgull Crític ha convocat una manifestació a Blasco Ibáñez, escenari de moltes de les agressions homofòbiques a la ciutat de València

Imatge d'arxiu de la manifestació del Dia de l'Orgull 2021 a València
Imatge d'arxiu de la manifestació del Dia de l'Orgull 2021 a València / Jorge Gil (Europa Press)

“Si li molesta la teua ploma, clava-li-la”. Amb aquest lema, el col·lectiu Orgull Crític de València ha convocat una manifestació aquest diumenge “per a donar resposta” a les agressions al col·lectiu LGTBI, l’última a Torrevella, on  l'amo d'un supermercat va amenaçar de mort a un client al crit de “maricó”.

La marxa, amb vora 150 persones, ha eixit des de l’estació del Cabanyal, a València, a les 19:00 hores, i ha recorregut l’avinguda de Blasco Ibáñez, escenari de moltes de les agressions homofòbiques, fins a arribar al barri de Benimaclet. Des de l’associació han demanat a través de les xarxes socials no portar banderes que els puguen relacionar amb cap partit polític per tal de mantindre la neutralitat de la convocatòria. 

És la segona mobilització contra les agressions a persones del col·lectiu en menys d’un mes. Les darreres manifestacions per a defensar els seus drets va tindre lloc l’11 de setembre en ciutats com Castelló de la Plana, Gandia, València i Elx.

Aquest estiu han sigut nombroses les denúncies per presumptes delictes d’odi, com la d’un xic trans de 21 anys que va denunciar un atac a la ciutat de València, i que se sumava a les diverses agressions homofòbiques que s'han succeït aquest estiu a la capital del Túria i a Petrer.

Auge dels discursos feixistes

Les agressions homofòbiques han augmentat un 64% en els últims cinc anys, segons la memòria anual de la Fiscalia, que xifra en 277 els delictes d'odi per orientació sexual registrats en tot Espanya el 2020. Un estudi elaborat recentment per l'Oficina Nacional de Lluita contra els Delictes d'Odi ha assenyalat que vora el 89% de les persones que pateixen aquestes agressions no les denuncia. 

Aquest fet se suma a l'auge de les mobilitzacions amb discursos contra aquests col·lectius. El dissabte 18 de setembre, un grup de persones d’ideologia feixista es va manifestar al barri madrileny de Chueca cridant "fora maricons dels nostres barris", "fora sidosos de Madrid" i "tu no eres espanyol perquè no eres blanc". En les pancartes que portaven també es podien llegir missatges xenòfobs. Durant la marxa es van realitzar salutacions feixistes i alguns dels assistents portaven simbologia neonazi i supremacista blanca.

Davant l'augment dels discursos d’ideologia feixista, el Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana es van reunir de manera conjunta per a abordar l’escalada d’agressions al col·lectiu LGTBI. Així ho va fer també Pedro Sánchez, que va convocar d’urgència una reunió de la comissió de seguiment del pla de lluita contra els delictes d'odi.

També et pot interessar

stats