Les agressions homofòbiques augmenten un 64% en els últims cinc anys

La memòria anual de la Fiscalia xifra en 277 els delictes d'odi per orientació sexual registrats a tot Espanya en 2020

Manifestació en rebuig de l'assassinat homofòbic de Samuel Luiz
Manifestació en rebuig de l'assassinat homofòbic de Samuel Luiz / Lambda València

El degoteig continu d'agressions homòfobes que s'estan coneixent en els últims mesos per tot el país -l'última aquest mateix dilluns a Madrid-, ha fet saltar les alarmes en el govern espanyol. Davant de la gravedat dels recents atacs, el president Pedro Sánchez ha convocat per a divendres una reunió de la comissió de seguiment del pla d'acció de lluita contra els delictes d'odi, dependent del Ministeri de l'Interior. La cita coincideix amb la publicació de l'última memòria de la Fiscalia General de l'Estat sobre els delictes d'odi, que assenyala que la majoria dels que s'han registrat en 2020 responen a motivacions per l'orientació sexual, el racisme i la ideologia política. En concret, xifra en 277 les agressions homòfobes, 20 de les quals a la Comunitat Valenciana. Suposa un 63,9% més de les que es van quantificar en 2015. 

Segons el mateix informe d'Interior, els delictes d'odi denunciats van créixer un 9,3% en el primer semestre de l'any (fins a les 610) respecte al mateix període de 2019, l'exercici anterior a la pandèmia. L'any passat, amb tres mesos de confinament total per la crisi sanitària, els delictes d'odi cauen un 18%, però els motivats en concret per l'orientació sexual o la identitat de gènere es van mantindre en xifres similars a l'exercici previ.

Un estudi elaborat recentment per l'Oficina Nacional de Lluita contra els Delictes d'Odi apunta que vora el 89% de les persones que pateixen aquestes agressions no les denuncia. "Dins del col·lectiu, per descomptat que hi ha por", ha assegurat a Efe la vocal de delictes d'odi de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb), Arantxa Miranda. L'experta destaca que, a més d'augmentar les agressions, la violència és "extrema".

Les xarxes socials, però, estan ajudant a canviar la situació perquè s'han consolidat com un altaveu on cada vegada més víctimes denuncien aquests fets. És el cas, per exemple, d'un jove de 17 anys de València que va publicar a través de Twitter la pallissa que li donaren mentre caminava de la mà d'un altre xic. 

El mateix li va passar al cantant Mayo, finalista del programa Duel de veus, fa a penes uns dies. El jove tornava de visitar monuments fallers amb amigues quan, a les 0:45 hores, els agressors el van espentar contra una paret a les portes de sa casa, al barri de Benimaclet, a València, al crit de "Maricones de mierda", i després van fugir corrent.

"Hi ha un vertader moviment #MeToo

"Hi ha un verdader moviment #MeToo que està arrasant en les xarxes de persones LGTBI que hem patit agressions en el passat i les estem posant de manifest", assenyala Toño Abad, de l'Observatori Valencià contra la LGTBfòbia. 

Són atacs que encara no estan arreplegats en les estadístiques oficials, però evidencien que aquest estiu les agressions homòfobes han crescut de manera exponencial. El cas més extrem d'aquesta onada de violència és el de Samuel Luiz, el jove assassinat brutalment d'una pallissa a la Corunya, a principis de juliol.

També et pot interessar

stats