Front comú contra l'LGTBI-fòbia a la Comunitat Valenciana

Aquest dijous de vesprada s’han reunit conjuntament el Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans per a afrontar l’onada d’agressions LGTBI-fòbiques

Concentració a València en rebuig de les agressions lgtbifòbiques al juny de 2021
Concentració a València en rebuig de les agressions LGTBI-fòbiques al juny de 2021 / À Punt NTC

Arran de l’última agressió coneguda a la Comunitat Valencia aquest dilluns, en què van colpejar un jove trans per utilitzar llenguatge inclusiu, i de l'augment d'aquest tipus d'agressions, el Consell Valencià LGTBI i el Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana s’han reunit de manera conjunta per a abordar l’escalada d’agressions al col·lectiu LGTBI.

L’objectiu de la reunió, segons han explicat a À Punt les persones assistents, és plantejar les línies d’actuació per a aconseguir, d’una banda una disminució de les agressions i, d’una altra, l’augment de les denúncies, ja que la gran majoria de les agressions a persones LGTBI queden sense denunciar.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera del Consell Valencià LGTBI, Maria Sarmiento, ha indicat a À Punt que l’objectiu de l’organisme que representa és fer un front comú contra aquesta mena de violència i desenvolupar una estratègia de treball a curt i a llarg termini per a disminuir-la. Per això, la seua proposta és plantejar ja una estratègia de treball per tal de crear una plataforma on puguen participar totes les entitats LGTBI valencianes i que, fins i tot, es puga coordinar amb una estratègia en l’àmbit nacional.

De manera similar s’ha manifestat Kristal Calvo Leyva, vocal conjunta de CCOO i la UGT en la reunió, que ha assenyalat que espera que el resultat siga un front comú. També que no es vulga aprofitar el recent cas de la denúncia falsa d’una agressió LGTBI-fòbica per tirar arrere lleis, com s’ha fet alguna vegada amb les denúncies falses per violència de gènere. Perquè l'LGTBI-fòbia existeix i hi ha molts casos que ho demostren, ha postil·lat.  

Per la seua banda, el coordinador del col·lectiu Lambda, Fran Fernández, ha explicat que l’objectiu de la seua associació és continuar treballant en la línia en què ja treballen amb l’administració valenciana en la defensa dels drets dels col·lectius LGTBI. A més, ha agraït la ràpida resposta del govern en convocar aquesta reunió, ja que això li fa tindre esperança a trobar mesures que donen tranquil·litat a la ciutadania en general i en especial al col·lectiu LGTBI.

Considera que és necessari un augment de coordinació entre les forces policials i les organitzacions que tenim contacte directe amb les víctimes per a augmentar el nombre de denúncies, i apunta que una forma d’aconseguir-ho és una col·laboració directa en què els cossos policials es guanyen la confiança del col·lectiu, i un augment del personal qualificat per a tractar aquest tipus d’agressions. 

En aquest sentit ha posat en valor l’augment del pressupost del servei Orienta de la Conselleria d’Igualtat, amb el qual no es pot evitar l’agressió, però es pot fer un acompanyament de qualitat a les persones que siguen agredides, afirma.

A més, ha reiterat que l’augment de les agressions LGTBI-fòbiques s’està produint a causa de la llibertat amb què s’està escampant el discurs d’odi de l’extrema dreta, i ha posat l’accent en la necessitat de reforçar l’educació en igualtat i combatre l’absència de referents, sensibilització i treball emocional necessari per a combatre l’homofòbia i la transfòbia.

El Consell donarà suport a les mobilitzacions

La vicepresidenta primera del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, també present en la reunió, ha assenyalat directament al partit polític Vox com a origen d’aquesta escalada de violència, ja que disparen amb paraules i després hi ha persones que es creuen amb la justificació i el dret de -amb aquestes paraules- agredir amb les mans i les armes. Una situació que, assegura, s’ha de frenar fent un cordó sanitari polític i democràtic. A més, ha al·ludit el Partit Popular, que governa en moltes institucions amb el suport i la col·laboració de Vox, per dir que en les democràcies avançades de la resta d’Europa no es governa amb les forces polítiques que alimenten la violència i l’odi. 

Pel que fa al resultat de la reunió, ha indicat que el govern valencià hi és per a donar suport a les mobilitzacions convocades per a dissabte i esbrinar, juntament amb la resta d’entitats participants, què poden fer a per a donar suport al col·lectiu LGTBI i les seues reivindicacions. També que faran tots els possibles per contribuir a una societat que respecte els drets humans i la llibertat sexual, d’identitat, d’orientació i d'expressió de gènere.

També et pot interessar

stats