Samira Khodayar, del CEAM: “El litoral mediterrani patirà de manera greu la majoria d’impactes del canvi climàtic”

L’experta en medi ambient adverteix que al territori “els fenòmens que ja són extrems, ho seran encara més”

L'experta en climatologia del CEAM, Samira Khodayar, ha visitat els estudis d'À Punt aquest dimarts / 'Les notícies del matí'

El canvi climàtic ha arribat per a quedar-se i el que està a l’abast de la societat és adaptar-se a aquesta nova realitat i, en el cas de la Comunitat Valenciana, caldrà començar ja amb eixa adaptació perquè la seua ubicació, al litoral mediterrani, fa preveure que patirà més l’impacte del canvi climàtic.

Així ho ha augurat la directora del grup de Meteorologia i Climatologia del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), Samira Khodayar, qui ha advertit en Les notícies del matí que “el litoral mediterrani patirà més que altres regions els impactes del canvi climàtic”. És més, Khodayar ha advertit que el territori valencià patirà “de manera greu” les conseqüències del canvi climàtic.

En aquest sentit, la representant del CEAM apuntava que “ens espera un futur càlid i sec, tindrem un augment de la temperatura important, els fenòmens extrems ho seran encara més, tindrem més onades de calor, precipitacions més intenses de les habituals i períodes sense pluja més perllongats”, exposava Samira Khodayar.

Pel que fa als fenòmens extrems per als quals caldrà estar especialment preparats a la Comunitat Valenciana, perquè són els que es repetiran amb més assiduïtat, l’experta en medi ambient apuntava les precipitacions intenses.

Argumentava que tradicionalment les pluges torrencials posen en tensió la Comunitat Valenciana durant la tardor i sembla que en els pròxims anys, a causa del canvi climàtic, aquestes pluges torrencials seran “més intenses i es repetiran en períodes més curts”.

Com ha explicat Khodayar durant la seua intervenció en Les notícies del matí, la Mediterrània reuneix unes característiques que “fan que es calfe més de pressa que altres oceans del món, circumstància que repercuteix en la flora i la fauna”.

En aquesta línia, l’experta en medi ambient apuntava que aquest estiu la temperatura del Mediterrani ha pujat fins a cinc graus en alguns punts, especialment a la part occidental, com la nostra costa, la qual cosa augmenta el risc de precipitacions extremes.

Més enllà de la temperatura i la pluja, preguntada per les repercussions que pot tindre el canvi climàtic en els grans incendis, com els que han devorat les muntanyes de Begís o la Vall d’Ebo, la directora del grup de Meteorologia i climatologia del CEAM ha indicat que hi haurà més probabilitat que ocórreguen, la qual cosa no vol dir que haja de passar.

“Els impactes del canvi climàtic no impliquen que sempre els hàgem de patir, sinó que la probabilitat de patir eixos efectes és cada vegada més elevada”, matisava l’experta en medi ambient.

Pel que fa a la cimera del clima, la COP27, que se celebra a Egipte aquests dies, Samira Khodayar, tot i admetre que és bo que es pose el focus del debat en el canvi climàtic, creu que els acords que s’assoliran seran, en qualsevol cas, insuficients per a detindre el desenfrenament ambiental en què estem immersos actualment.

Des del seu punt de vista, de la cimera d’Egipte no hauria d’eixir un pedaç: “necessitem una solució total, necessitem unes emissions zero”.

En aquest sentit, afegia que si bé aquest objectiu és molt ambiciós, des del seu parer és factible complir els objectius climàtics d’aquesta dècada, per a avançar així cap a una reducció del 50% de les emissions a mitjan segle. “Ens calen mesures d’adaptació i estratègies de sistemes d’alarma perquè la societat estiga preparada”, sentenciava. 

També et pot interessar

stats