Què són les COP? Set claus per a entendre la 27a cimera del clima de l'ONU

Enguany el principal objectiu serà elevar el nivell de compromís respecte al finançament de la transició ecològica per a descarbonitzar les economies i limitar el calfament del planeta

Un termómetre de carrer marca 46 ºC a València / À Punt NTC

La ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh acull a partir d’aquest diumenge la 27a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de l'ONU sobre Canvi Climàtic (UNFCCC per les sigles en anglés), anomenada COP27 o cimera del clima. Fins al 18 de novembre, tots els països avançaran en les negociacions per a enfrontar col·lectivament el desafiament global de l'emergència climàtica.

Des del 1994, aquesta reunió convida cada any les 198 parts de la Convenció per a detindre el calfament que ha provocat l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle per l’activitat humana i la menor capacitat de la naturalesa per a absorbir aquests gasos a conseqüència de la desforestació i la degradació ambiental.

Qui hi assistirà? 

Més de 70 líders mundials han confirmat l'assistència a la cimera, en la qual de manera paral·lela es convida als estats que van subscriure l'Acord de París i van signar el Protocol de Kyoto. També hi participaran instituts d'investigació, entitats observadores, bancs multilaterals, mitjans de comunicació i representants del sector privat i de la societat civil. 

Què busquen les negociacions?

El principal objectiu d’enguany serà elevar el nivell de compromís respecte al finançament de la transició ecològica per a descarbonitzar les economies i limitar el calfament del planeta per davall del grau i mig de temperatura mitjana respecte als nivells preindustrials.

Un dels assumptes clau respecte al finançament de la lluita contra el canvi climàtic en aquesta cimera serà com articular un mecanisme de Pèrdues i Danys, una sort de compensació econòmica als països més vulnerables, que encara que són els que menys han contribuït al calfament, en seran les majors víctimes.

Quin paper té la justícia climàtica? 

La comunitat internacional tractarà d'afavorir la justícia climàtica, de manera que els països en vies de desenvolupament puguen fer-se càrrec del cost que suposa la reducció de les emissions i assegurar la capacitat de resistir els impactes ja inevitables.

El compromís de reunir anualment 100.000 milions de dòlars per al 2020 no es va complir i s’ha retardat fins al 2023. Ara, torna a estar en el centre del debat perquè els especialistes climàtics no sols determinen que no s'ha aconseguit l'objectiu, sinó que caldria elevar l'ambició. El Fons Verd del Clima actualment frega els 83.000 milions de dòlars. 

 Com es desenvolupa la COP? 

En una cimera del clima se solen designar dues zones diferents: una blava i una verda.

La zona blava constitueix l'àrea "oficial" on tenen lloc els plenaris que acullen les deliberacions importants. En aquesta àrea també es troben les delegacions dels països; les sales de premsa i d'esdeveniments oficials; els pavellons de bancs multilaterals, organitzacions no governamentals i altres estands de països o aliances d'estats.

La zona verda està orientada a la població general, i té un caràcter més "firal". Ací, empreses privades, institucions acadèmiques i organitzacions ecologistes celebren exhibicions, debats i altres activitats relacionades amb la transició ecològica.

Què és l’IPCC i quina rellevància té? 

El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC, per les sigles en anglés) és l'organisme que recopila i sintetitza la millor ciència disponible sobre l'estat del calfament global i els impactes. També emet recomanacions als responsables polítics sobre com evitar les pitjors conseqüències de la crisi climàtica.

En l'últim informe d'avaluació, publicat enguany, el grup d'especialistes va ser categòric: per a evitar un calfament superior al grau i mig de temperatura caldrà reduir les emissions en un 43% el 2030 respecte als nivells del 2019.

Què és l’Acord de París? 

L'Acord de París, producte de la COP21 de 2015 celebrada en la capital francesa, compromet les 194 parts signatàries (193 estats més la Unió Europea) a retallar les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per a contindre el calfament per davall dels dos graus o, si pot ser, el grau i mig sobre els nivells preindustrials.

L'acord deixava marge perquè cada país poguera decidir com arribar a aquest objectiu a través dels seus plans climàtics nacionals, formalment coneguts com a Contribucions Determinades Nacionalment.

Per què és important la COP27?

Segons les recomanacions de l'IPCC, "la finestra d'oportunitat es va tancant" amb cada dècima que se suma a la temperatura mitjana del planeta, que ja és 1,1 °C superior a la del període preindustrial.

L'equip de científics ha advertit reiteradament que no aconseguir la meta de París abocaria a la humanitat a un futur amb molta més pobresa, mort, fam, migracions massives, malalties, inundacions, sequeres més prolongades i serioses, huracans més freqüents i virulents, pèrdua de biodiversitat i, en definitiva, a l'empitjorament de les condicions de vida per a totes les espècies.

També et pot interessar

stats