Nit de primavera a les portes de Nadal
Nombrosos municipis passen la matinada a més de vint graus, el que suposa doblar les mínimes habituals del desembre. Diversos pobles de la Marina, la Safor i algun de la Ribera registren mínimes de 21
Mentre el nord d’Europa es congela, el nostre territori deixa arrere una nit plenament primaveral, amb temperatures de rècord per a un mes de desembre. Molts pobles de la Safor i la Marina —Gandia, Oliva o Pego— han passat la matinada per damunt dels 21 graus. En ple mes de desembre, amb la il·luminació de Nadal als carrers i les nadales quasi sonant, a primera hora del matí es podia eixir de casa pràcticament sense peces d’abric, tenint en compte que bona part del territori registrava temperatures fins a 15 graus per damunt del que és habitual per a les nits de l’últim mes de l’any.
La nit ha sigut especialment càlida en localitats de la Marina, Dénia i Pego han tingut mínimes de 21 graus, mentre que Ondara o Parcent s'han quedat ben a prop, per damunt dels 19 graus, d’acord amb les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet. Es tracta de temperatures mínimes insòlites a les portes de Nadal.
Tampoc feien falta moltes mantes la passada matinada en algunes poblacions de la Ribera. Favara anota una mínima de 21,5 graus, mentre que Cullera registrava un grau menys de mínima. Per damunt dels 19 graus es quedaven també Almussafes i Sueca, on el mercuri marcava més de 19 graus, segons han registrat els observatoris d’Avamet.
A València també ha quedat una nit més càlida de l'habitual. En zones com l'Olivereta, la mínima es quedava en els 20 graus la matinada de dimarts. Des de l'Agència Estatal de Meteorologia expliquen que, a les comarques del nord i les del més al sud, com que el vent de ponent no ha sigut tan fort, les mínimes de la nit han quedat més baixes. De fet, Castelló de la Plana ha tingut 15 graus i Alacant 14 graus de mínima.
Matinada càlida fins i tot al Penyagolosa
L’anomalia tèrmica es percebia, fins i tot, en els punts més frescos del territori, com ara Sant Joan de Penyagolosa. Allà, el mercuri es quedava en els 10,2 graus. Mai fins ara, des que es tenen registres, les mínimes havien estat per damunt dels deu graus durant les nits de desembre, gener o febrer.
Són, en tots els casos, temperatures entre deu i quinze graus més elevades de les que se solen registrar al desembre, un dels mesos en què estem plenament immersos en l’hivern meteorològic.
Per què s'ha disparat el mercuri?
La culpable d’aquesta situació atípica és la borrasca Efrain, que espenta un corrent subtropical càlid cap al sud d'Europa. Les pluges són abundants a la part occidental de la península. A nosaltres ens arriben els núvols i les altes temperatures.
La massa d'aire càlida impulsa el que es coneix com a riu atmosfèric, ja que en entrar en contacte amb la superfície de l'oceà es carrega d'humitat, responsable de les pluges tan abundants a la major part de la Península. Podríem dir que es tracta d'una cinta transportadora d'aigua de més de 6.000 quilòmetres que té l'origen al mar del Carib. La circulació és per tant de ponent i llebeig, vent que arriba càlid a les comarques centrals i l'àrea del golf de València, especialment a la Marina o la Safor.
En canvi, el centre i nord d’Europa es veu afectat per una massa d'aire molt fred, que està deixant nevades i un reguer d’incidents en alguns països, com ara el Regne Unit, on s’han col·lapsat els aeroports en les últimes jornades per la impossibilitat que s'enlairen i aterren els avions.
Les previsions per a les pròximes hores apunten que, a la Comunitat Valenciana, les temperatures continuaran sent altes per a aquestes dates, almenys durant la jornada de dimecres. Dijous i divendres descendiran, encara que no serà una caiguda cridanera. Ja el cap de setmana es recuperaran valors més propis del desembre.