Les pluges dels dos primers mesos de l'any hidrològic a Espanya estan un 23% per davall dels valors normals

Entre l'1 d'octubre i el 29 de novembre s'han registrat 115 litres per metre quadrat quan la quantitat habitual és 150, alerta Aemet

Percentatge de precipitació acumulada entre l'1 d'octubre i el 29 de novembre
Percentatge de precipitació acumulada entre l'1 d'octubre i el 29 de novembre / Aemet

Les precipitacions acumulades a Espanya en els dos últims mesos, de l'1 d'octubre al 29 de novembre de 2022, arriben a 115 litres per metre quadrat. És un volum un 23% inferior als valors normals —150 litres per metre quadrat—, segons ha informat aquest divendres l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

L'entitat destaca que l'última setmana de novembre les pluges afectaren principalment el centre i meitat nord de la península i a les Balears. I superaren els deu litres per metre quadrat d'acumulació en el quadrant nord-occidental —a Navarra i en tot l'oest del Pirineu—, en punts més aïllats del sud de Conca i de Ciudad Real, en la meitat nord de l'illa de Mallorca i a l'illa de Menorca. Igualment, subratlla les quantitats recollides en el nord-oest de Guipúscoa, d'entre 100 i 150 litres per metre quadrat.

Per zones, l'Aemet explica que les quantitats acumulades es troben per davall dels valors normals en gran part del país a excepció de Galícia, Castella i Lleó, en la meitat nord de Càceres, a l'interior de Castella-la Manxa, a les províncies de València i Castelló —on en zones puntuals doblen els valor normals— i en punts més aïllats d'Aragó.

Pel que fa als dos arxipèlags, la majoria d'illes no s'acosten als valors habituals i, fins i tot, no arriben al 25% en les Canàries. Tan sols en la meitat oriental de Mallorca i a l'illa de Menorca se superen les quantitats.

També et pot interessar

stats