La segona DANA de la tardor deixa registres de rècord entre l'Horta i el Camp de Túria

Les pluges han provocat la interrupció de serveis de metro i Rodalies i han tingut tancada durant hores la pista d'aterratge de l'aeroport de València, a Manises

La pluja es dirigeix cap al nord i afecta principalment dues àrees del territori: l'oest de la zona metropolitana de València i l'àrea entre la Plana Alta i el Baix Maestrat
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de novembre 2022 - 09:17 Actualitzat: 12 de novembre 2022 - 22:15

Serveis de metro i Rodalies interromputs, barrancs desbordats, principalment a l'àrea metropolitana de València i a l'aeroport de Manises, amb la pista d'aterratge tancada des de les 9:40 del matí i reoberta a les 14:20 hores. És el que deixa arrere la segona DANA de la tardor amb tempestes de granís i pedra des de primeres hores de matí. El litoral nord de València i l'interior nord de Castelló estan en avís taronja. Rossell, Xert i Manises són les localitats on més ha plogut. Tot i que es preveu que aquest episodi de pluges intenses acabe aquesta vesprada, localment les tempestes podrien ser molt fortes al nord del territori.

De bon matí, les tempestes han obligat a desviar alguns vols de l'aeroport de València. En concret, segons informa AENA, han desviat deu vols, alguns procedents de Madrid, París-Orly, Bilbao i Fes-Saïss, que haurien d'haver aterrat a Manises i que finalment han tocat terra a Madrid, Alacant i Eivissa. La pista d'aterratge ha estat inoperativa, per inundació i per l'impacte d'un llamp, durant vora cinc hores i ha provocat 28 cancel·lacions de vols.

Aquest dissabte han caigut 117 l/m² a Manises; 133,4 en total des de divendres. Al voltant de 109 l/m² s'han acumulat en les últimes quatre hores, dels quals més de la meitat, 66 l/m², en sols una hora. L'aiguat que ha caigut a l'aeroport és el més intens registrat mai en un mes de novembre i el tercer més fort de la sèrie des del 1980.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha elevat aquest matí l'avís a taronja a les comarques de l'Horta i el Camp de Túria, des d'on s'han rebut sis avisos de particulars per vehicles bloquejats i baixos inundats. Els registres de pluja més alts s’estan registrant a Torrent, amb 149 l/m²; Xert, amb 99,2 l/m², la Pobla de Benifassà, amb 95 l/m², i Aldaia, amb 94,2 l/m². A Torrent, una de les localitats més afectades, les pluges torrencials han inundat passos subterranis i a la zona nova de la ciutat, coneguda com a Parc Central, els carrers s'han convertit en pantans. A hores d'ara hi ha aparcaments negats i baixos comercials i habitatges danyats per l'aigua. El veïnat ha explicat a À Punt NTC que no és la primera vegada que viuen una situació com aquesta.

La pluja ha obligat a interrompre la circulació de Metrovalència de la Línia 1 entre Torrent i Picassent i de la Línia 2 entre la Pobla de Vallbona i Llíria. Adif informa que s'ha aturat la circulació de la línia C3 València-Utiel per tall de via entre Sant Isidre i Aldaia i que no tenen previsió de reparar-la. FGV, d'altra banda, ha confirmat que continua interrompuda la línia 2 entre l'Eliana i Llíria.

A Aldaia, el barranc de la Saleta s'ha desbordat entre les 6 i les 10 del matí, i podria tornar a eixir-se'n de mare en les pròximes hores. La carretera CV-370 de Riba-roja de Túria a Manises està tallada en els dos sentits a l'altura del Mas de Traver. Com a rutes alternatives hi ha les carreteres CV-336 en direcció a Sant Antoni de Benaixeve i la CV-37 en direcció a Loriguilla.

Aproximadament des de les 10:00 fins a les 12:30 el servei d'emergències 112 ha rebut un total de 266 telefonades (244 a la província de València i 22 a la de Castelló), que s'han traduït en 186 incidents (167 a València i 19 a Castelló) relacionats amb l'episodi de pluja. En especial, ha quedat afectada Torrent (Horta Sud), on han fet intervencions per instal·lacions inundades i rescat de persones atrapades a la zona.

Serà des de migdia quan la pluja tendirà a remetre al nord i a la resta el sol es podrà veure en alguns moments entre l'ambient humit amb boirines i núvols baixos.

També et pot interessar

stats