La Comunitat Valenciana comença la tardor amb una reserva hídrica superior a la del conjunt d’Espanya

Els embassaments valencians estan al 50,72% de la capacitat total, en contrast amb el 31,9% que emmagatzemen els del conjunt de l’Estat

Imatge d'arxiu de l'embassament de Cortes de Pallars
Imatge d'arxiu de l'embassament de Cortes de Pallars / Iberdrola

Els embassaments de la Comunitat Valenciana comencen l'any hidrològic en una situació millor que el conjunt d'Espanya. Segons l'últim informe de la Confederació Hifrogràfica del Xúquer corresponent a aquest dilluns, la reserva hídrica dels seus pantans se situa en el 52,26%. En el mateix sentit, les últimes dades de la web embalses.net, xifren en 992 hectòmetres cúbics (hm³) l’aigua en el conjunt de tots els embassaments del territori, 50 hm³ més que en la mateixa setmana de l’any 2021.

La realitat valenciana contrasta amb la que viu la reserva hídrica del conjunt d'Espanya, que ara per ara està al 31,9 % de la capacitat total, amb 17.924 hm³ repartits entre els diversos embassaments.

La bona situació dels embassament obeeix principalment a les fortes pluges registrades durant la primavera passada, una dada especialment remarcable en un context europeu de sequera. En À Punt Oratge ja van informar que la primavera passada s’havia convertit (i amb diferència) en la més plujosa de tota la sèrie històrica de la Comunitat Valenciana.

Per exemple, el passat març va ploure més en 26 dies a Ontinyent que a Londres en tot un any. I la ciutat de València va registrar la primavera més humida en segle i mig –amb dades des del 1864–. Són només dues mostres d'un tren de borrasques que va travessar la Comunitat Valenciana durant la primavera i que va convertir març en el més humit de la història a la Comunitat Valenciana.

Així, podem contrastar que alguns dels embassaments del territori valencià estan quasi al complet, com és el cas de l’embassament de Benaixeve, que té 200 hm³ dels 221 hm³ de capacitat total, o l’embassament de Cortes de Pallars, que té 111 hm³ dels 118 hm³ de capacitat total que pot emmagatzemar.

Per què l’any hidrològic comença a l'octubre?

L'any hidrològic és un període de dotze mesos al llarg del qual es mesuren les precipitacions sobre una determinada conca hidrogràfica. En el cas d’Espanya, es considera que l'any hidrològic comença l'1 d'octubre i acaba el 30 de setembre. Això és així per a tenir en compte que part de la precipitació de tardor i hivern pot acumular-se en forma de neu i no fondre's fins a la primavera següent.

Des del mateix dia 1 comencen a registrar-se les pluges caigudes i l'aigua emmagatzemada des de zero, coincidint amb la finalització de l’estació més seca i amb el moment en què la gran majoria de les conques hidrogràfiques espanyoles comencen a rebre precipitacions.

També et pot interessar

stats