La primavera més plujosa de la història

La primavera meteorològica del 2022 ja és la més plujosa en la Comunitat Valenciana, quan encara falta un mes de registres

FONTANARS DELS ALFORINS, LA VALL D'ALBAIDA
Fontanars dels Alforins, la Vall d'Albaida / Pepe Gandia

Tot i que queda un mes per finalitzar la primavera meteorològica (aquesta recull març, abril i maig) ja s'ha convertit, de bon tros, en la més plujosa de tota la sèrie històrica de la Comunitat Valenciana. En el gràfic següent es comparen les precipitacions acumulades del trimestre primaveral des del 1950, excepte del 2022, en el que encara queda per comptabilitzar el mes de maig.

Precipitació acumulada per primavera a la Comunitat Valenciana
Precipitació acumulada per primavera a la Comunitat Valenciana / AEMET

Des del dia 3 de març i pràcticament fins ara, llevat d'alguna breu treva en abril, no ha deixat de ploure en el nostre territori. Fins al dia de hui, en les capitals de València i Castelló de la Plana s'han registrat 28 dies de pluja apreciable (més de 2 l/m²) i 29 a Alacant. Cal destacar que tant al sud de València com al nord d'Alacant hi ha hagut pobles i ciutats on encara s'han superat aquests registres, com per exemple a Ontinyent, on ha plogut 38 dies.

Precipitació diària i acumulada la primavera de 2022 a la Comunitat Valenciana
Precipitació diària i acumulada la primavera de 2022 a la Comunitat Valenciana / AEMET

Açò és degut a la posició de l'anticicló de les Açores que, des del febrer, s'ha situat sobre les illes britàniques, cosa que ha fet canviar la trajectòria de les borrasques de latituds més septentrionals que s'han vist obligades a travessar la Península i afectar de ple la Comunitat Valenciana. Des d'aleshores han estat presents les borrasques pràcticament totes les setmanes, cosa inusual al nostre territori en aquesta època de l'any. Ens han deixat episodis de tronades, inundacions i granís, i es converteix així aquesta primavera en pluviomètricament excepcional.

També et pot interessar

stats