València viu la primavera més humida en segle i mig

A Castelló també s’ha registrat la primavera més humida des que hi ha dades, però a Alacant encara no han superat els registres màxims fins ara

Centre històric de València sota la pluja / Rober Solsona (Europa Press)

La ciutat de València està registrant la primavera més humida en segle i mig –amb dades des de 1864– i les pluges d'aquest dimarts han deixat ja 100,2 l/m² en la capital, segons ha explicat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en les seues xarxes socials.

L'episodi de pluges d'aquest dimarts afecta les províncies de València i Castelló i les precipitacions màximes registrades al llarg del dia es concentren en la capital del Túria. Des de dilluns a la nit, s'han acumulat a la ciutat 100,2 l/m², d'acord amb l’Aemet.

Amb el registre d'aquest dimarts, ja s'acumulen més de 360,6 l/m² en l'observatori de València. Es tracta, amb diferència, de la primavera més humida en segle i mig i encara falten quatre setmanes per a acabar la primavera climàtica (març-abril-maig).

En l'observatori de Castelló de la Plana també és la primavera més humida de la sèrie. A Alacant, ara com ara, no se superen els registres de la primavera de 1982 i de 1915, si bé encara queden quatre setmanes de primavera.

Igual que març, abril també ha tingut dèficit d'hores de sol a la Comunitat Valenciana i en general en el sud-est de la Península. Amb tantes precipitacions i tanta nuvolositat, el bimestre març-abril de 2022 és el de menys insolació de la sèrie. Des del confinament, els tres bimestres últims març-abril són els de menys insolació des d'almenys 1983.

Parcs tancats

A causa de les pluges, l’Ajuntament de València ha decidit tancar al públic tots els parcs i jardins amb tanca, que han pogut reobrir les portes a primera hora de la vesprada. Però la Fira del Llibre romandrà tancada durant la jornada i s'estudia si reobri les portes del recinte a partir de demà o es manté clausurat. 

Tampoc no han obert els cementeris, si bé, com és habitual en aquestes situacions, es mantenen els serveis funeraris i únicament s'eviten les visites.

Més enllà del Cap i Casal, les precipitacions han sigut generalitzades en el litoral de València i a l'interior i en zones de Castelló, on han tingut localment intensitat molt forta durant la matinada.

S'ha format una borrasca mediterrània entre la costa nord d'Alacant i Eivissa que ha provocat un flux de vent del nord-est humit i inestable sobre el litoral de totes dues províncies. A primera hora de la vesprada han penetrat bandes de precipitació de mar a terra, descarregant amb força en el litoral de Castelló, entre Benicàssim i la capital.

Previsió per a les pròximes hores

La imatge combinada de radar i satèl·lit mostra precipitacions generalitzades en nord de València i sud de Castelló durant aquest dimarts. Tota la Comunitat Valenciana està en avís groc per pluges, que poden deixar 20 l/m² en una hora.

El 112 ha establit la preemergència per pluges i tempestes en el litoral nord i sud de Castelló i en el litoral nord, sud i interior sud de València. El Centre de Coordinació d'Emergències, així com els consorcis provincials de bombers de les tres províncies, no han registrat incidents destacables per les pluges durant el matí, si bé els bombers de la Diputació de Castelló han atés una inundació.

També et pot interessar

stats