Març ha sigut el mes amb el mínim històric d’hores de sol

En països com Dinamarca, Alemanya o Polònia hi ha hagut més del doble d'hores de sol que a la Comunitat Valenciana 

Pluja i vent a la platja de la Malvarrosa de València aquest mes de març
Pluja i vent a la platja de la Malva-rosa de València aquest mes de març / Rober Solsona

El mes de març de 2022 ha registrat el mínim històric d'hores de sol des que s'estimen les dades des de satèl·lit (1983) a la Comunitat Valenciana, segons ha informat aquest dilluns l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En països europeus com Eslovènia, Croàcia, Països Baixos, Dinamarca, Hongria, Àustria, Suïssa, Alemanya, Eslovàquia, Bèlgica o Polònia, que han registrat entre 220 i 250 hores de sol al març, hi ha hagut més del doble d'hores de sol que a la Comunitat Valenciana al març, que a penes ha registrat 102,5 hores d'insolació de mitjana.

Anomalia d'insolació (hores) el mes de març de 2022. Font de dades per a l'elaboració del mapa CM SAF (EUMETSAT).
Anomalia d'insolació (hores) el mes de març de 2022. Font de dades per a l'elaboració del mapa CM SAF (EUMETSAT). / AEMET

En els observatoris de les capitals, amb dades d'insolació des de 1938 a València, 1939 a Alacant i 1944 a Castelló de la Plana, també ha sigut el mes de març amb menys hores de sol.

Per a Aemet és molt destacable també que entre els dies 14 i 26 la insolació va ser molt escassa, pròxima a zero en gran part del territori, i l'anomalia més gran d'insolació dins de la Comunitat es va registrar al sud de València, al nord d'Alacant i a l'interior de la meitat nord.

Insolació diària a la Comunitat Valenciana durant el mes de març
Insolació diària a la Comunitat Valenciana durant el mes de març / Ministeri per a la Transició Ecològia i el Repte Demogràfic

El mes més humit i el que més precipitació acumulada ha registrat

El mes març ha sigut el mes més humit i el que més precipitació acumulada ha registrat en tota la sèrie històrica a la Comunitat Valenciana. Ha superat l'octubre de 2000 i l’octubre de 1957, i ha registrat el mínim d'hores de sol des que s'estimen les dades des de satèl·lit (1983) en aquesta regió, 102,5 hores d'insolació.

La temperatura mitjana, 10,2 graus, és un grau inferior a la de la climatologia de referència i la precipitació acumulada ha sigut 270,4 litres per metre quadrat, que multiplica per 7,7 la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (35.2 l/m²).

El més destacat del mes ha sigut la gran anomalia freda de les temperatures màximes diürnes: -3,1 graus, i en la sèrie històrica, des de 1950, només les temperatures diürnes de març de 1971 van ser més fredes que les de 2022.

Quant a les precipitacions, en un 10% del territori s'han superat els 500 l/m² de pluja acumulada, amb el màxim en la Drova (Barx), on s'han registrat 1.050.0 l/m².

És la segona vegada que un mes se superen els 1.000 l/m² de precipitació acumulada; l'anterior ocasió va ser l'octubre de 1957, quan a Xàbia se'n van acumular 1.278 i a Dénia 1.104.9.

Aemet ha informat que en un 30% del territori s'han superat els 300 l/m² de precipitació acumulada i en un 60% se n'han superat els 200.

Amb tants dies de pluja i nuvolositat, ha sigut molt destacada l'anomalia d'insolació el mes de març, sobretot en el centre i est de la península Ibèrica, que ha sigut la zona de més anomalia d'insolació dins de la cobertura hemisfèrica del satèl·lit Meteosat.

També et pot interessar

stats