La Comunitat Valenciana viu l'octubre més càlid des fa més de setanta anys

Els pobles de muntanya interiors passen una matinada de ple estiu, amb els termòmetres per damunt dels 20 graus, i Morella bat el rècord de calor en una nit d’octubre

Morella ha sigut un dels pobles que ha passat la nit per damunt dels vint graus, el que suposa un rècord històric del mes d'octubre
Morella ha sigut un dels pobles que ha passat la nit per damunt dels vint graus, la qual cosa suposa un rècord històric del mes d'octubre / À Punt NTC

Les nits estan sent el doble de càlides del que és habitual, especialment en les zones muntanyoses, on encadenen unes quantes matinades amb el termòmetre per damunt dels vint graus. Molts pobles estan passant les últimes matinades al doble de temperatura de tardors anteriors, fins al punt d’assolir-se mínimes insòlites en aquesta època de l’any en alguns municipis, com ara Morella, que ha batut un nou rècord. Aquest octubre porta camí de ser el més càlid al territori des de mitjans del segle XX, com ha anunciat Aemet.

La capital dels Ports passava, per primera vegada des que hi ha registres, durant una matinada d’octubre, la nit a vint graus, és a dir, han tingut una nit tropical a finals d’octubre, com apuntaven des de l’Agència Estat de Meteorologia, Aemet.

Es dona la circumstància que, contràriament al que sol passar ja ben entrada la tardor, la matinada passada ha sigut la més càlida en zones muntanyoses del territori. L’Alacantí, el Comtat, la Marina Baixa, però també el Baix Maestrat, els Ports o l’Alcalatén han passat una nit amb valors més propis de l’estiu.

De fet, Xixona encapçalava el llistat de municipis on s’han superat els vint graus durant la matinada de dimecres i allà el termòmetre no ha baixat dels 23 graus, segons les dades de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet. Ben a prop d’aquesta xifra es quedaven les mínimes a Balones (22,8 graus), Agres (22,6 graus) o Busot (22,4 graus), com han recollit els observatoris d’aquesta entitat.

Al nord del territori, a més del rècord que ha registrat Morella, a la Serra d’en Galcerán, Bel, la Serratella o Benafigos les mínimes també han estat per damunt dels vint graus durant la matinada de dimecres. Les temperatures són especialment cridaneres en aquestes zones d’interior i situades en molts casos molt altes, com era el cas de Culla que, tot i estar a mil metres d’altitud, ha tingut una nit plenament tropical.

Més de deu o quinze graus dels habituals

En molts d’aquests pobles, les mínimes d’aquest octubre estan doblant les habituals en situar-se deu o quinze graus per damunt de les que se solen registrar a l’octubre. La raó, en el cas d’aquesta nit, ha sigut que el cel estava cobert. Aquesta circumstància, unida al fet que fins a les zones muntanyoses no ha arribat la massa d’aire humida i fresca que sí que ha afectat la franja costanera, per la proximitat a la mar, ha deixat una nit històrica a l'octubre en algunes poblacions.

Des d’Aemet apunten que aquest octubre es perfila com el més càlid a la Comunitat Valenciana des d'almenys 1950. Des d’aquesta entitat afigen que el període comprés de gener a octubre de 2022, és, "amb diferència, el més càlid de la sèrie" al territori.

Una conclusió a la qual arriba Aemet basant-se en la previsió dels últims sis dies del mes, és que octubre del 2022 "serà, amb una probabilitat alta, el mes d'octubre més càlid a la Comunitat Valenciana des d'almenys 1950" i superarà "en dues dècimes l'octubre del 2013".

Un final d’any plujós

Amb aquestes previsions, què passarà els pròxims dies? Continuarem amb sandàlies a les portes de Tots Sants? Sembla que sí, fins i tot podrem gastar-les els primers dies de novembre perquè, ara per ara, no s’albiren canvis en l’oratge. Encara que les temperatures se suavitzaran els pròxims dies, aquestes seguiran per damunt dels nivells habituals.

Ara bé, alguns models meteorològics a mitjà termini apunten un mes de novembre, desembre i gener més plujós del que és habitual, però caldrà esperar perquè això passe perquè octubre acabarà amb temperatures càlides i sembla que els primers dies de novembre seran iguals. 

També et pot interessar

stats