Una forta nevada provoca el caos als aeroports de Londres i hi deixa valencians atrapats

Gatwick i Standsted són els que més incidències reporten pel temporal de fred i les glaçades, amb almenys tres vols amb destinació a València cancel·lats i centenars d'afectats

Portada: Una de les pistes de l'aeroport de Gatwick, coberta de neu / Twitter: @helsvarc
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
Ana Moure
12 de desembre 2022 - 11:47 Actualitzat: 12 de desembre 2022 - 15:00

Una forta nevada caiguda diumenge a la nit en gran part del Regne Unit ha sembrat un autèntic caos en els mitjans de transport, especialment als aeroports, i ha deixat valencians atrapats a la capital anglesa. El volum de neu, la boira i les glaçades han obligat a tancar pistes d'aterratge durant hores, provocant una allau de retards i desenes de cancel·lacions en els vols. Les incidències afecten sobretot els de Stansted i Gatwick, però també hi ha ajornaments puntuals a Heathrow, segons les autoritats britàniques.

El mal oratge continua dilluns: les àrees de Londres, sud-est, sud-oest i centre d'Anglaterra són les més colpejades per les nevades. Els aeroports del país aconsellen els viatgers amb vols programats que contacten les companyies aèries per a saber-ne l'estat. Twitter s'ha omplit de missatges de desenes d'afectats pels retards i cancel·lacions. Almenys tres vols amb destinació a València han sigut suprimits a Gatwick, al nord de la ciutat i el segon amb més trànsit aeri del Regne Unit.

Ens avisaren per correu que se suspenia el vol. No va aparéixer ningú de la companyia a dir-nos res

Luis, un jove valencià que es trobava passant uns dies a la capital anglesa amb un grup de quatre amics, n'és un dels afectats. Havien de tornar a casa diumenge amb Vueling, però després de més d'una hora de retard, els cancel·laren el vol sense més explicació: "Tardaren més d'una hora en dir la porta d'embarcament. Tots els passatgers estàvem amb molta inquietud i, quan ens hi vam acostar, al cap de trenta minuts, ens avisaren per correu que se suspenia el vol. No va aparéixer ningú de la companyia a dir-nos res", relata el xic. Denuncia que l'única solució que li ha donat l'aerolínia és un trajecte alternatiu amb escala a Roma i parada final a Barcelona, però que no eixirà fins dijous. Fins aleshores, ell i el seu grup estan bloquejats a Londres i hauran de buscar-hi allotjament.

Un segon vol, ara d'Easy Jet, es va suspendre també diumenge a la nit al mateix aeroport. Entre els passatgers hi havia una família de l'Eliana (Camp de Túria), amb qui ha contactat À Punt NTC. Segons conten, la companyia va cancel·lar l'eixida quan ja acumulava dues hores de retard. S'han hagut de buscar un hotel per a passar la nit i, afortunadament, han pogut canviar el bitllet per a dimarts.

Ens porten com si fórem ramat. Ningú ens diu res ni ens dona facilitats de res

Una altra família valenciana, de Miramar (Safor), viatjava també en Easy Jet aquest diumenge i, després de més d'una llarga espera, els van cancel·lar l'eixida. "Ningú ens va dir res", critica Montse, que viatja amb l'home i el fill. Aquesta valenciana ha narrat a À Punt una odissea de més de 24 hores a l'aeroport de Gatwick, on han passat la nit sense que la companyia els donara cap indicació ni informació oficial. S'han assabentat per la pàgina web que tenien el vol suprimit. El xiquet, fins i tot, ha hagut de dormir en terra. "Ens portaren com si fórem un ramat al punt d'informació, i quan quedava encara més de la meitat de la cua els vols que donaven ja eren per a dimecres", ha explicat la dona. Ella ha pogut trobar un vol a Fuerteventura per a aquest dilluns per a volar d'allà fins a València. Només en teoria, perquè no sap si arribaran per a fer la connexió a temps, ja que el vol a les Canàries també s'ha retardat. "Però almenys ja estarem a Espanya", es consola. La situació a l'aeroport és d'autèntica desesperació, amb centenars de persones afectades de moltes destinacions, els hotels del voltant plens de gom a gom i els taxis i trens cap a Londres atapeïts i amb cues de vora tres hores. "Ningú ens diu res ni ens dona facilitats de res", denuncia aquesta valenciana.

Hem estat cridant la companyia, però ja fa hora i mitja i no ens agarren el telèfon ni posen solució

En una situació pareguda està Xavi, altre jove valencià que havia viatjat amb tres amics més a visitar-ne un altre que viu a la ciutat anglesa. El retorn era dilluns, també des de Gatwick, però la companyia Easy Jet ha comunicat que l'avió no s'enlairarà. "Ens hem despertat i hem vist en l'aplicació que estava cancel·lat. Hem estat cridant a la companyia, però ja fa hora i mitja i no ens agarren el telèfon ni posen solució", lamenta en declaracions a À Punt. No podran anar a treballar dimarts, perquè el vol que més prompte arriba a València no ix fins divendres. Per això estan estudiant la possibilitat d'agafar-ne un altre pel seu compte: un avió dimecres cap a Alacant-Elx, un pla B.

Mai oblidaré el que hem patit i el fred que hem passat

Una experiència "de terror"

Un malson que han viscut també Manoli i Pepe, una parella de València que va viatjar diumenge a Londres per a passar uns dies de visita. Havien d'aterrar de vesprada a Gatwick, però les pistes estaven impracticables i les autoritats aeroportuàries decidiren desviar l'avió a Cardiff, a més de 250 quilòmetres, després d'una hora pegant voltes. "Ha sigut de terror, una vergonya. Fins que els passatgers no ens vam enfadar, el pilot no va reconéixer que no el deixaven aterrar", relata a À Punt NTC Manoli, visiblement molesta. La nit ha sigut molt llarga per a aquest grup de viatgers, que ha hagut de cobrir la distància des de Cardiff a la capital anglesa en autobús, més de quatre hores de trajecte. "Mai oblidaré el que hem patit i el fred que hem passat", assegura aquesta valenciana, ja des de Londres. Segons ha contat, a l'aeroport de la capital gal·lesa aterraren quatre o cinc avions desviats que estaven en la mateixa situació.

Aquest dilluns Luton, Standsted i Gatwick estan operatius i, mentre s'afanyen a netejar les pistes de neu, ambdós aeroports avisen les persones usuàries que el temporal de fred encara pot afectar alguns vols. Recomanen, per això, confirmar amb les aerolínies l'estat dels vols abans de desplaçar-se a aquests recintes i també planificar amb més temps els trasllats en previsió que la neu alentisca el trànsit per carretera o tren.

També et pot interessar

stats