Mínguez: “És imprescindible que hi haja un mínim de deu minuts per pacient i que el metge s'autogestione el temps"

El conseller de Sanitat Universal anuncia la creació d’un telèfon per a resoldre els dubtes dels docents que tinguen alumnat amb problemes de salut mental

El conseller Miguel Minguez durant l'entrevista en 'Les notícies del matí' aquest dimarts / À Punt NTC

“És imprescindible que hi haja un mínim de deu minuts per pacient i també l’autogestió del temps per part del metge, que el metge responsable d’una patologia que necessite més temps, puga regular el seu temps”. Són dues de les condicions que el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, veu irrenunciables pel que fa a la reivindicació d’alguns sindicats mèdics, com el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana, d’establir un límit a les agendes diàries dels metges.

Mínguez, en una entrevista en Les notícies del matí, i l’endemà de la vaga convocada per aquest mateix sindicat, l'únic que no ha subscrit un acord amb la reducció de la jornada laboral dels facultatius a 35 hores setmanals, ha negat que hi haja pacients als quals els metges dediquen només tres minuts, com denunciava aquest dilluns en el mateix programa el vicesecretari general del Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV), Jesús Gil.

En aquest sentit, Mínguez es mostrava esperançat amb les negociacions que manté amb els sis sindicats del sector i apuntava que aquest dimecres, quan està convocada una taula sectorial i una tècnica, espera “que s’hi acorden reivindicacions que tenen una aportació per a l’atenció primària, per a l’atenció al ciutadà”. El conseller no ha concretat en què consistiran.

El responsable polític de la sanitat valenciana, admetia davant els micròfons d’À Punt que l’atenció primària, la que s’ofereix als centres de salut, “ha estat saturada, però la tendència és que deixe d’estar-ho”, ha assenyalat.

Reducció progressiva de llistes d'espera

El conseller ha afirmat que progressivament s’anirà reduint el temps d’espera dels pacients, tant als centres de salut com en especialitats i operacions, perquè es veuran els efectes de l’increment de personal que es va impulsar al final del 2022, amb 1.600 nous contractes per a abaixar les ràtios dels pacients atesos per cada metge.

“Veurem uns resultats subtils els dos o tres primers mesos d’enguany, però en el primer semestre objectivarem la disminució del temps d’espera en atenció primària i les llistes d’espera quirúrgiques”, afegia el conseller de Sanitat Universal en Les notícies del matí.

Mínguez culpabilitzava la pandèmia del retard que noten els ciutadans. “Hem de superar els més de 220 dies que hem tingut sense activitat”, apuntava.

Quiròfans, "matí, vesprada i dissabtes"

Per això, a més de l’increment del personal, Sanitat Universal ha optat per l'optimització dels recursos propis, com ara programar les intervencions “de matí, de vesprada i, fins i tot, dissabte al matí” i com a mesura complementària, “el pla de xoc amb l’externalització, que serà temporal” i que ja està aplicant-se als pacients que voluntàriament volen acollir-s'hi.

D’altra banda, i pel que fa a la salut mental de la població jove, que ha quedat manifesta en situacions com la de l’institut La Moreria de Mislata, el titular de Sanitat Universal ha avançat que les pròximes “dues o tres setmanes” la Generalitat posarà en marxa un telèfon d’ajuda urgent als docents. Aquesta línia pretén resoldre els dubtes que puguen sorgir al professorat relacionats amb els problemes de salut mental que presente l’alumnat.

Per a Mínguez, el problemes de salut mental de la infància i la joventut requereixen, sobretot, atenció psicològica, més que psiquiàtrica: “És un problema transversal, el xiquet no necessita medicació, sinó atenció, que avaluem quin és el seu context, quin és el seu problema”, argumentava durant l’entrevista.

“De vegades, té un problema de socialització o d’assetjament de companys. Per tant, el seu abordatge no és, en exclusiva, anar a un psiquiatre o a un centre externalitzat”, explicava el conseller. Per això, el pla de salut mental de la Comunitat Valenciana ja preveu, i estan treballant, set equips mòbils, que es desplacen als centres escolars per a abordar els problemes de salut mental.

També et pot interessar

stats