Sanitat xifra en un 7,4% el seguiment de la vaga de metges mentre que el sindicat convocant l'eleva a més del 70%

La protesta no ha alterat el funcionament dels centres sanitaris, on la normalitat ha sigut la tònica general durant tot el dia

Sanitat xifra en un 7,4% el seguiment de la vaga de metges mentre que el sindicat convocant l'eleva a més del 70% / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de març 2023 - 10:14 Actualitzat: 06 de març 2023 - 22:14

La Conselleria de Sanitat ha xifrat en un 7,4% el seguiment dels metges al primer dia de vaga convocada per CESM en la Comunitat Valenciana, mentre que el sindicat mèdic destaca que l'aturada està tenint "un enorme impacte i seguiment", que eleva al 70% en atenció primària. Els prop de 15.000 metges que treballen en la xarxa sanitària pública valenciana estan convocats per CESM a secundar aquest dilluns la primera de les tres jornades de vaga, al costat dels pròxims 3 d'abril i 8 de maig de 2023, després de no aconseguir un acord amb la Conselleria de Sanitat sobre millores retributives i laborals després de més de dos mesos de negociacions. La vaga de metges, la primera en els últim 28 anys, no ha alterat el funcionament dels centres sanitaris, on la normalitat ha sigut la tònica general durant tot el dia.

Sobre aquest tema, la directora general de Recursos Humans, Carmen López, han ressaltat que la jornada està transcorrent amb "normalitat i amb un mínim impacte assistencial" en el sistema sanitari públic, tant en centres de salut com en hospitals. Així, segons les dades recopilades dels diferents departaments de salut per part de la direcció general de Recursos Humans, el seguiment de la vaga ha sigut del 7,4% dels metges.

Per contra, el secretari general de CESM, Víctor Pedrera, ha afirmat que el seguiment ha sigut "desigual" pels "ardits" de conselleria, però "conforme al que pensàvem i a les necessitats de canvi que calen a la Comunitat Valenciana" i està tenint una repercussió "excepcionalment alta" en l'àmbit d'atenció primària, amb més d'un 70%.

El principal escull de la negociació

Una quota màxima de pacients diaris. Aquest és el principal escull perquè el Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) tanque un acord, després de més de dos mesos de negociacions. O dit d’una altra manera, la negativa de la conselleria a establir un límit de pacients que els metges poden atendre diàriament és la causa per la qual aquest sindicat ha convocat els metges de la sanitat valenciana a una sèrie de jornades de vaga; una, aquest dilluns.

A diferència dels sindicats SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical, que sí que van arribar a un acord la setmana passada amb Sanitat Universal per a consensuar una jornada laboral de 35 hores, els professionals del CESM consideren que és irrenunciable que s’establisca un màxim de pacients diaris que poden atendre els metges per a desconvocar les parades previstes durant els pròxims mesos.

Jesús Gil, vicesecretari general del sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana, ha afirmat en Les notícies del matí que aquest límit màxim, que repercuteix en la qualitat assistencial, és imprescindible per a arribar a un acord amb la Generalitat.

Perill per a professionals i usuaris

"El límit de l’agenda dels metges de família i els pediatres, a 40, 50 o 60 pacients, és de sentit comú. Els metges i els pacients no ens mereixem la indignitat de consultes de tres minuts, perquè això és perillós per a la salut del pacient i per a les responsabilitats dels metges, que poden cometre més negligències", argumentava durant la seua intervenció en Les notícies del matí. El responsable del CESM ha remarcat que el volum de treball al qual han de fer front hui dia els facultatius en les consultes, "en un altre país no es permetria".

"És indigne i inacceptable el nombre de pacients que tenen actualment els metges", emfatitzava. En aquesta línia, Gil considera que els pacients requereixen "almenys deu minuts" d’atenció en la consulta, un temps inviable amb les agendes que tenen a hores d’ara els professionals.

El representant del CESM ha aclarit que ells no estan en contra de la jornada laboral de 35 hores, com va acordar divendres Sanitat Universal amb els altres cinc sindicats, però ha aclarit que el CESM no va subscriure l’acord perquè "no podia firmar un document en blanc".

Falta de concreció en la reducció de la jornada

Segons ha assegurat Jesús Gil, la conselleria no ha detallat si aquesta retallada en la jornada repercutirà en les vacances o les retribucions, entre altres aspectes. "Falten moltes coses per concretar", afegia.

Sanitat Universal ha convocat una mesa sectorial i una tècnica per al dimecres, però el CESM es mostra poc esperançat d'arribar a un acord prompte. Considera que en les negociacions que han mantingut en els últims mesos, la Conselleria de Sanitat Universal sempre els presenta "inconcrecions" i "ajornaments". "No estem disposats què ens ignoren, com ha passat en els últims mesos", sentenciava el vicesecretari del sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana. 

Mentre les negociacions no avancen, a més de la d'aquest dilluns, el CESM manté les convocatòries de vaga del 3 d’abril i 8 de maig. Els serveis mínims establits per als hospitals seran els dels diumenges a les sales d'hospitalització, serveis centrals urgents, quiròfan d'urgències o porta d'urgències.

Mantindran la jornada habitual els serveis de diàlisi, radioteràpia, el programa de trasplantaments, UCI i Unitat de Reanimació, així com el SAMU, els punts d'atenció sanitària (PAS) i els punts d'atenció continuada de primària (PAC).

En els centres de salut i d'especialitats, aquest dilluns es mantindran els serveis habituals d'un dissabte, és a dir, els "mínims que calga per a atendre les necessitats de la població", segons assenyala la resolució de Sanitat Universal.

Es mantindrà el 50% en els serveis de farmàcia hospitalària, quiròfans programats, oncologia, unitat d'hospitalització a domicili i hospital de dia; el 25% en consultes externes preferents, i el 50% en atenció domiciliària i en els centres de transfusió per a garantir l'assistència sanitària que no es puga demorar.

També et pot interessar

stats