Zaplana (PP) denuncia que Sanitat ha eliminat la lectura d'un segon especialista en les mamografies

El portaveu de Sanitat del PP explica que, segons un document intern enviat a radiologia, s'elimina la segona lectura perquè el programa de prevenció de càncer de mama no disposa de prou personal

José Juan Zaplana, portaveu de sanitat del PP a les Corts, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El portaveu de Sanitat del PP a les Corts, José Juan Zaplana, ha denunciat a Les notícies del matí que, segons un document intern enviat als departaments de radiologia, s'elimina la segona lectura en les mamografies perquè el programa de prevenció de càncer de mama no disposa de prou personal facultatiu per a la lectura de les mamografies.

"Des d'aquest dimecres la Conselleria de Sanitat ha llevat aquesta segona lectura. Ara mateix, els radiòlegs solament tindran una lectura de la mamografia per a les dones que s'estan fent la prevenció del càncer de mama", ha denunciat Zaplana.

El diputat popular ha criticat que Sanitat no s'haja posat en contacte amb tots els radiòlegs que fan aquest treball "per a preguntar si estarien disposats a fer un esforç, doblar torns o el que fera falta perquè aquesta segona lectura es produïra".

Per això Zaplana ha reflexionat: "Això, si ho fera el Partit Popular ara mateix, eliminar una radiologia de l'estudi de mama, com ho anomenaria l'esquerra, diria que són retallades i que posa en perill la salut i la vida de les persones".

Contestació de la Conselleria de Sanitat

La Conselleria de Sanitat assegura que el protocol europeus (Guia de Qualitat del Càncer de Mama i Colorectal de la Comissió Europea) recomana especialment la doble lectura en el cas de radiòlegs no experts (menys de 3.500 estudis a l'any).

En aquest sentit, destaca la Comunitat Valenciana, amb una plantilla "formada íntegrament per radiòlegs experts i iniciarà de manera conjuntural un programa d'única lectura".

No obstant això, indica que, en el cas que "existisca el mínim dubte sobre el resultat, es faran les revisions, lectures o proves complementàries que siguen necessàries".

El PP responsabilitza el conseller de Sanitat de la convocatòria de vaga de metges

El Partit Popular responsabilitza directament el Consell, i en particular el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, de la convocatòria de vaga de metges a partir de dilluns. El sindicat mèdic manté la convocatòria després de dos mesos de negociacions amb la Conselleria de Sanitat Universal, que ha qualificat d'infructuoses.

El portaveu de Sanitat del PP a les Corts, José Juan Zaplana, ha dit a Les notícies del matí que el Consell no ha aprofitat per a negociar el temps que els metges han ajornat la convocatòria de vaga amb motiu del repunt de covid i de grip.

"Nosaltres no ens alegrem que vagen a la vaga, perquè crec que els sanitaris el que haurien d'estar és ocupats i preocupats per solucionar els temes de salut, però clar, si la Conselleria no es presta a atendre unes peticions que redunden en la millora de l'assistència sanitària, tenim un problema", ha dit el diputat popular.

Zaplana també ha rebutjat que el PP haja privatitzat la sanitat valenciana i ha dit que, gràcies al seu model, es van construir nou hospitals en huit anys, i que durant els dos governs del Botànic no se n'ha construït cap. "El Partit Popular mai va privatitzar res, el que va fer va ser construir hospitals".

A més, ha recordat que en l'època de la pandèmia de covid-19, el president de la Generalitat, Ximo Puig, treia pit dient que teníem el sistema de sanitat pública més robust, però "ells no van fer res per a construir aquest sistema, sinó que tot aquest sistema sanitari l'ha construït el Partit Popular".

Llistes d'espera

Un altre dels casos pendents en matèria sanitària són les llistes d'espera. L'espera mitjana a la Comunitat Valenciana per a entrar a quiròfan per a una intervenció no urgent és de 87 dies, quasi tres mesos.

Zaplana ha valorat el pla de xoc que ha posat en marxa Sanitat per a reduir-la, amb la col·laboració dels hospitals privats, com "la privatització més gran de la història pel que fa a la sanitat pública".

El govern de Puig ha fet la privatització més gran de la història pel que fa a la sanitat pública

El diputat popular ha explicat que ara, quan la sanitat pública en seixanta dies no pot atendre't, el que es fa és donar-te l'oportunitat que pugues triar enviar-te a la privada i intervindre't en un centre privat. "El que s'ha fet des del 30 de desembre és aprovar un decret en què ja no esperes seixanta dies i, en la cita, l'especialista el dia 1 et'envia directament a la privada".

Això significarà, segons Zaplana, que en l'últim pressupost del Partit Popular el pla de xoc contra la llista d'espera costava 3,5 milions d'euros i el 2023 té un pressupost de 25,5 milions d'euros. "Això suposa un 600% més d'enviaments a la privada que a la pública".

El pla de xoc del PP contra la llista d'espera costava 3,5 milions d'euros i el 2023 té un pressupost de 25,5 milions d'euros. Això suposa un 600% més de derivacions a la privada que a la pública

En clau electoral, Zaplana assegura que el PP té un projecte polític "madur" i critica la falta d'alternativa, segons ell, dels socialistes. "El PSPV vol reeditar el tercer Botànic, ha renunciat a guanyar les eleccions amb la seua ideologia i valors, i està venut als interessos de Compromís i de Podem". La ciutadania –ha afegit–, ha de triar entre que governe el PP o torne a governar el tripartit.

També et pot interessar

stats