El conseller de Sanitat afirma que la demanda a l'atenció primària ha pujat un 18% des del 2019

Miguel Mínguez defensa la situació del sector a la Comunitat Valenciana, però admet que tenen dificultats per a cobrir les baixes laborals per falta d'especialistes en la borsa

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, compareix en Les Corts
El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, compareix a les Corts / Europa Press
02 de desembre 2022 - 18:40

Malgrat l’increment de recursos humans i d’infraestructures posats en marxa amb el Pla d’Atenció Primària i Comunitària, el temps per a ser atés per un metge s’està incrementant. Segons ha explicat aquest divendres el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, en declaracions als mitjans de comunicació, aquesta situació és el resultat d’un augment de la demanda assistencial en Atenció Primària –que s’ha incrementat un 18% des del 2019–, sumada a “la dificultat de cobrir les baixes laborals per falta d’especialistes en borsa.

El sindicat mèdic CESM ha presentat un preavís de vaga per al 17 i 18 de gener. Davant d'aquesta situació Mínguez ha insistit que "les dades objectives" de la Comunitat Valenciana "demostren que estem en una situació bastant diferent d'altres comunitats". 

En aquest sentit, ha explicat que el 2019 van començar a treballar en aquest Pla Estratègic i que  es va veure interromput per la irrupció de la pandèmia. És en el 2022 on el pla ha tornat a agafar “impuls” i esperen acabar-ho el pròxim exercici.

Així, ha destacat la creació de 6.007 places el 2022, de les quals 1.752 són per a Atenció Primària –339 metges–. D'aquest total, 1.174 corresponen a metges, el 20%. A més, el pròxim exercici es crearan 995 places més.

Sobre aquest tema, ha destacat que l'increment de la plantilla ha permés abaixar les ràtios en aquests moments. Ara cada metge atén 1.288 pacients en Atenció Primaria i en pediatria, un metge a 768 menors. Això significa que a la Comunitat Valenciana estem per davall de les taxes recomanades de 1.500 pacients i 900 menors per especialista.

A més d'aquest increment de recursos humans i de disminució de les ràtios, ha ressaltat que aquest Pla Estratègic l'estan dissenyant quinze grups de treball. Aquests equips estan integrats pel mateix personal d'Atenció Primària, una representació de la ciutadania i de societats científiques. L’objectiu és "implementar millores substancials no sols en les agendes de treball, sinó en les pròpies infraestructures".

Nou model

Així, per a implementar aquest nou model d'Atenció Primaria, hi ha una inversió global prevista de 326 milions. Aquests fons permetran construir noves infraestructures i l'adquisició de 2.707 ecògrafs, electrocardiogrames, retinògrafss i bisturís elèctrics valorats en 15,2 milions. El matetrial s’adjudicarà de manera progressiva en el primer trimestre del 2023, fet que possibilitarà "millorar el diagnòstic". També es dotarà a Primària de la tecnologia i capacitació necessària per a cirurgia menor.

Entre aquests grups de treball, n'hi ha un dedicat a estructurar el Pla de Governança d'Atenció Primària per a "optimitzar els recursos, disminuir les llistes d'espera i millorar substancialment la comunicació amb la ciutadania". Per tant –ha insistit– "les circumstàncies de la Comunitat Valenciana són diferents de les d'altres comunitats".

També et pot interessar

stats