De 44 a 132 dies: l'espera per a ser atés per l'especialista pot triplicar-se segons l'àrea de salut

Mentre que els usuaris d’Elx-Crevillent esperen una mitjana d'un mes i mig, els pacients de Castelló poden trigar fins a cinc mesos en veure l'especialista

Imatge de l'Hospital Provincial de Castelló
Imatge de l'Hospital Provincial de Castelló / CSIF

Les llistes d’espera per a ser atés per un metge d’especialitat a la sanitat pública valenciana varien de forma significativa entre departaments de salut. Així, un pacient del departament d’Elx-Crevillent, el que menor retard presenta, ha d’esperar una mitjana de 44 dies; per contra, els usuaris del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, que encapçala la llista, han d’afrontar 132 dies d’espera. És a dir, un valencià o valenciana pot haver d'esperar el triple per a ser atés per l'especialista segons on visca.

El segueixen de prop, a la província d’Alacant, el departament de salut d’Alacant-Hospital General, amb 121 dies d’espera i el d’Alacant-Sant Joan d’Alacant, amb 120 dies; i a la província de València, el departament de salut de València-La Fe, amb 115 dies i el de València-Hospital General, amb 114. El departament de salut d’Alcoi també arriba als 102 dies d’espera. En general, la llista d'espera per a una intervenció quirúrgica programada en un hospital públic de la Comunitat Valenciana se situa en 88 dies al desembre, la qual cosa en suposa sis menys que al novembre, segons la Conselleria de Sanitat.

Són les últimes xifres que arreplega l’informe actualitzat de la Conselleria de Sanitat, amb dades de desembre del 2022. Segons consta, l’any passat va tancar amb 66.994 persones esperant torn per a ser atesos per un metge d’especialitat a la Comunitat Valenciana, de les quals 14.226 portaven en llista almenys mig any.

L’Hospital La Fe de València és el centre que més pacients té en cua, un total de 7.650, una xifra que quasi triplica el llistat de pacients de l’Hospital General Universitari de Castelló (amb 2.882) i la del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló (amb 2.202). Paradoxalment, el departament de salut del Consorci de Castelló triga dèsset dies més a atendre aquestes persones. 

L’Hospital Sant Joan d’Alacant té xifres semblants, amb 2.406 pacients esperant. En canvi, l’Hospital General d’Ontinyent és el que té menys llista d’espera, i no n'arriba al miler, amb 508 persones.

Les cirurgies, les que més pacients acumulen

A escala general, per especialitat, aquella que acumula un llistat més llarg de pacients pendents d’una cita és la cirurgia ortopèdica i traumatologia, amb 18.175 persones; la segueix de prop l’oftalmologia, amb 16.306 persones. La cirurgia general acumula 12.954 persones; la plàstica, altres 1.965; la vascular, 1.614 més; i la neurocirurgia, 1.245 pacients. Les cirurgies cardiovasculars i les toràciques no arriben a les 300 persones. Pel que fa a la cirurgia pediàtrica, és una de les més baixes, amb 991 menors esperant. 

Des de la Conselleria de Sanitat han assegurat que "la llista d'espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i que no es poden demorar, que són ateses sempre de manera preferent".

També et pot interessar

stats