Diferències de set a 250 dies segons l'àrea de salut per a fer-se una ressonància magnètica

La llista d'espera de Sanitat Universal per a proves diagnòstiques revela grans desequilibris en els temps de demora entre especialitats

Lllistes d'espera per a proves mèdiques a la Comunitat Valenciana
Lllistes d'espera per a proves mèdiques a la Comunitat Valenciana / Marta Pascual

El temps d'espera per a les proves diagnòstiques depén del lloc de residència del pacient. La llista de demora de la conselleria de Sanitat Universal revela diferències enormes segons l'àrea de salut a què s'estiga adscrit.

Sense eixir de la província de València, els 250 dies que ha d'esperar de mitjana un pacient de l'Hospital Arnau de Vilanova per a una ressonància magnètica es redueixen a 43 per als de l'Hospital General i de la Ribera, i a només set en el cas del departament de salut de Requena. La mitjana, per al conjunt del sistema de salut en la prova, és de 86 dies.

La informació, actualitzada fins a juny, l'ha facilitada la mateixa conselleria en resposta a una petició parlamentària del diputat del PP José Juan Zaplana. En la nota que acompanya la documentació, Sanitat Universal admet una possible "distorsió" en el temps real de demora, per la manca de dades harmonitzada i la barreja de les dades de la primera cita amb les de les proves successives.

Aquesta setmana el síndic de greuges Ángel Luna va instar a la Conselleria de Sanitat a fer pública aquesta informació també per als pacients, a fi que a través del SIP saberen "en temps real i diàriament" la posició que ocupen per a la prova o el tractament en les diferents especialitats.

Grans desequilibris segons l'especialitat i l'àrea de salut

En el llistat facilitat per Sanitat s'hi constaten desequilibris en proves diagnòstiques molt significatives. Mentre a l'àrea d'Elda les pacients esperen un dia per a fer-se una ecografia de mama, al de l'Arnau la demora s'eternitza fins als 205 dies, quan la mitjana del sistema valencià és de 79,5 dies.

Quasi 100 dies cal esperar per a una colonoscòpia a la Comunitat Valenciana, però no és el mateix fer-ho si la prova se sol·licita a l'àrea de salut de Requena, on la demora és de 39 dies, que a la Marina Baixa, on és de 174.

El llistat revela l'àrea de salut sis, València Arnau de Vilanova Llíria, com la que més saturada del sistema per a les proves diagnòstiques, amb una mitjana de 145 dies d'espera, i sis especialitats amb demores per sobre dels 200 dies: la ressonància de mama (280), la radiologia per contrast (261), la radiologia de mama (255), la ressonància magnètica genèrica (250), l'ecografia (212) i l'ecografia de mama (205).

En l'altre extrem hi ha àrees més menudes, com la de Requena esperes mitjanes de 17 dies —però menys especialitats— Dénia (33 dies) o Elx (35).

També et pot interessar

stats