Itziar Prats, víctima de la violència vicària: “Falta educació en valors i atenció a les víctimes en tot el procés”
Vora 8.000 papallones omplin Picanya en el marc d'un projecte per a sensibilitzar la població escolar, que impulsa Itziar Prats, mare de dues xiquetes assassinades pel pare el 2018 a Castelló
Educació en valors, en totes les etapes educatives, des de les primerenques, com infantil, fins a les universitàries, i atenció a les víctimes en tots els processos que pateixen. Són les dues necessitats que presenten les dones que pateixen la violència masclista i que, ara per ara, la nostra societat no empara.
Per això, les reivindica El batec de les papallones depén de la nostra actitud, un projecte educatiu que pretén reclamar implicació social contra la violència masclista i que ha impulsat Itziar Prats, víctima de la violència vicària des que el setembre de 2018 la seua parella assassinara a Castelló les dues filles, de 6 i 12 anys.
Amb Itziar fa tàndem Isabel Gallardo, també implicada en aquesta iniciativa educativa que aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones, ha “soltat” 8.000 papallones morades a Picanya, en una mostra per a visibilitzar la necessitat col·lectiva de posar barreres a aquesta xacra social.
Amb el lema que identifica aquest moviment educatiu, “No som una tendència, sinó una necessitat”, volen posar de manifest que queda molt a fer davant la violència masclista. “Tots hem de ser conscients que açò és una realitat, que ens pot afectar directament”, apuntava Itziar Prats.
“Si ens respectem i aprenem a relacionar-nos de manera que el tracte siga correcte, tindrem una societat més sana i humanitària”, reflexionava des de Picanya Itziar.
No som una tendència, però som una gran necessitat que ha d’entrar en cada àmbit on estiguen les persones
Per això veuen necessari abordar l’educació en valors en el sistema educatiu, “per a poder expressar allò que sentim i aprendre a gestionar-ho”, puntualitzava Itziar. A més, des del seu punt de vista, troba a faltar que les institucions públiques oferisquen una atenció precisa per a atendre les necessitats particulars que presenten les víctimes de la violència masclista en tots els processos en què es veuen immerses.
“No som una tendència, però som una gran necessitat que ha d’entrar en cada àmbit on estiguen les persones”, apuntava Isabel Gallardo envoltada de milers de papallones fetes pels escolars d’aquesta localitat de l’Horta. Tant ella com Itziar Prats insistien en la necessitat d’abordar la violència masclista en el sistema educatiu, “des d’infantil”, matisava Prats.
“El millor recurs és l’educació, si la tenim, es crearà un món de respecte i canvi”, argumentava Isabel Gallardo, qui indicava que hui dia milers de dones pateixen la violència masclista en qualsevol de les seues manifestacions, des de la vicària fins a la psicològica, la física o l’econòmica, i ha apuntat que el cor de 45 xiquets han deixat de bategar “de la manera més atroç” a causa de l’odi masclista.
Fruit del projecte El batec de les papallones depén de la nostra actitud ha vist la llum un llibre, que sota el títol Nerea, Martina y el latido de las mariposas, recull els valors que poden treballar-se en l’escola perquè els menors aprenguen a relacionar-se amb respecte, ja que aquesta via, la formativa, és per la que aposten aquestes dues dones per a posar fre a la violència de gènere.